Crònica 04/03/2011

"Qui pensi que farà desaparèixer ERC s'ha begut l'enteniment"

Solidari "L'independentisme s'ha atomitzat perquè ningú cedeix. Jo estic cedint a favor d'una gran coalició" Futur "He fet prou mèrits per guanyar-me l'escó. Tinc legitimitat per continuar com a diputat"

Sara González
3 min
Joan Laporta, ahir, durant un moment de l'entrevista amb l'ARA.

Relaxat, alleujat, com si s'hagués tret un pes de sobre, Joan Laporta està disposat a encetar una nova etapa al marge de la coalició que va forjar amb Uriel Bertran i Alfons López Tena al juliol. El líder independentista creu que els seus companys del subgrup parlamentari s'equivoquen amb l'estratègia de presentar-se gairebé en solitari a Barcelona. Així doncs, l'SMS que va unir el triumvirat ja ha passat a la història. Ahir Laporta va explicar en una entrevista a l'ARA al seu despatx d'advocats per què ha acabat prenent aquesta decisió.

Pot parlar ja de Bertran i López Tena com a excompanys de coalició. Què ha passat?

Hi ha hagut una discrepància d'opinions. Jo vaig fer el salt a la política per sumar i no per dividir. Anar per separat significava restar vots a una candidatura independentista [ERC i RCat] que crec que té possibilitats d'entrar a l'Ajuntament de Barcelona i, en canvi, les expectatives de Solidaritat, que just acaba de néixer, són no aconseguir representació.

I si aquestes expectatives són tan evidents, per què SI vol anar sola?

Van errats en el plantejament. Pensen que si ara ells van per una banda i ERC per una altra podria passar que després del 22 de maig no hi hagués representació independentista a l'Ajuntament i que, per tant, s'obrís l'oportunitat d'ocupar aquest espai d'aquí quatre anys. Això és una entelèquia que no va enlloc. Qui pensi que aconseguirà que ERC o CiU desapareguin, per mi s'ha begut l'enteniment. No estic aquí per treballar només per l'independentisme, sinó per la independència, i Bertran i Tena pensen més en el partit. Jo la política de partidet endogàmic no vull fer-la. Crec que és una equivocació.

Va informar els seus companys dels contactes amb Portabella?

Sí, he actuat amb una total lleialtat amb els meus companys de coalició. El primer que vaig fer quan em va trucar Portabella va ser informar-los i preguntar què en pensaven. Els vaig intentar convèncer que les expectatives són molt bones si anem tots junts, però ells no volen, cosa que no entenc. I potser no ho entenc perquè jo no tinc la trajectòria que ells tenen en altres partits i en les quals segur que hi ha hagut moltes situacions de conflictes personals que poden ser insuperables. Jo això no ho tinc, sóc verge en matèria de conflictes personals en aquest àmbit, no tinc recances amb ningú. Ells creuen que anar amb ERC pot semblar una absorció. Jo no tinc aquests temors. Cal tenir més altura de mires i no aferrar-se a un tacticisme polític que només porta a una situació de bloqueig.

ERC li garanteix un bon lloc a la llista si se suma a la seva coalició.

Vull deixar clar que jo no he pactat absolutament res amb ningú. Simplement, dividíem anant sols i no vull que utilitzin ni el meu nom ni el meu partit per dividir. A partir d'ara continuaré les converses que ja he iniciat amb Portabella i, abans de parlar de llocs a la llista, primer s'ha de veure com s'articula la gran coalició. Si veig que no hi ha incompatibilitats i s'aposta per fer una bona campanya que il·lusioni la ciutadania, amb una marca pròpia que signifiqui la unitat i no l'absorció d'uns partits importants en l'espectre polític català, aniré amb ells.

Cap inconvenient, doncs, que Portabella encapçali la llista?

S'ha de fer una tasca d'humilitat política de no voler assumir un protagonisme que en aquestes eleccions els pertoca a uns altres i nosaltres hem d'estar per donar-hi suport. Hem de fer una tasca de solidaritat política que l'independentisme generalment no ha fet mai. S'ha atomitzat per això, perquè ningú cedeix. Jo estic cedint a favor d'una gran coalició i em sembla bé que la lideri qui tingui més experiència. Jo no tinc aquesta ambició personal.

Seguirà sent diputat?

Em sembla que he fet prou mèrits per guanyar-me l'escó de diputat dins de SI. Penso, i ho dic amb tota la modèstia, que he estat força determinant perquè s'aconseguissin els escons i, per tant, em sento amb la legitimitat per continuar com a diputat fent la feina com he fet fins ara. Dimarts assistiré a la reunió del subgrup i, depèn com s'articuli, hi continuaré o bé passaré al grup mixt amb una altra condició.

L'acusen d'abandonar els postulats independentistes.

El meu pensament, el meu esperit i els principis que van inspirar el meu pas a la política continuen intactes. Tant de bo la proposta de declaració de la independència arribi a ser votada a l'hemicicle. Jo votaré que sí. Simplement hi ha una discrepància d'opinions en l'estratègia a seguir. No vaig passar a la política per estar en un partit que divideix i està enfrontat amb tothom.

Solidaritat no el considera una gran pèrdua.

En el seu moment vaig ser determinant i ara que ja tenen el que volien pensen això. És respectable. Fa poc que els conec i hi ha hagut discrepàncies, però la reacció que han tingut ha estat incorrecta. Les opinions són lliures i s'han de respectar.

stats