04/11/2011

Rubalcaba apel·la a l'"orgull" del PSOE en la campanya més difícil

2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba amb Tomás Gómez ahir en l'acte d'inici de campanya a Alcalá de Henares, Madrid.

Alcalá de Henares."Trencar la campanya", més que amb alguna proposta estrella gràcies a alguna ensopegada del rival conservador, i mobilitzar el nucli dur per salvar els mobles amb un discurs d'esquerres prometent "més impostos encara que no toqui en campanya". Són, a hores d'ara, les prioritats d'Alfredo Pérez Rubalcaba, el candidat del PSOE, que va donar el tret de sortida a la seva cursa electoral a Alcalá, la població més important del corredor de l'Henares madrileny, la zona a l'est de la capital, on l'esquerra havia tingut gran predicament.

El partit va omplir el pavelló de la Virgen del Val i va donar a l'enganxada de cartells un to festiu. Però l'ànim de la militància no està per festes i per això el candidat, i malgrat que la marca PSOE s'amaga en campanya, apel·lava a anar "amb el cap ben alt i amb orgull" per la feina feta. Rubalcaba havia declarat hores abans al Marca, amb un posat més realista que no pas de madridista convençut com és, que en aquests moments és "més fàcil" que el Madrid guanyi el Barça que no pas que ell "remunti" Mariano Rajoy.

Sense efecte Rubalcaba

Per invertir la tendència (no hi hagut efecte Rubalcaba i el final d'ETA ara per ara no dóna rèdit) el candidat s'ha autoimposat un ritme frenètic de dos o tres actes per dia. Ahir, a més d'Alcalá, va ser a Torrelavega, a la seva Cantàbria natal.

Posar en tensió l'electorat propi -Ferraz considera clau els cinturons de Madrid i Barcelona- no és només típic en campanya. Entre una dolça derrota (o el que és el mateix, superar els 125 diputats que l'any 2000 va obtenir Joaquín Almunia) i una catàstrofe es decidirà el seu futur com a líder.

Rubalcaba ha fet net i renovarà més de la meitat del grup parlamentari. Ahir alguns diputats veterans ho feien notar amb malenconia o indignació, segons el cas, a la reunió de la diputació permanent. Per preparar el terreny per als sotracs interns que arribaran si no hi ha un tomb espectacular, Elena Valenciano, la mà dreta del candidat, s'apressava a assegurar que Rubalcaba seguirà "passi el que passi el 20-N".

Ell no tira la tovallola i en campanya coincidirà poc amb Zapatero i constantment amb Felipe González. Vol anar sobre segur i assegurar el nucli dur.

stats