EL PONTÍFEX A CENTREAMÈRICA
Crònica 24/03/2012

La visita papal a Mèxic, sota l'ombra de la pederàstia

El papa Benet XVI serà aquest cap de setmana a Mèxic, on visitarà el feu dels Legionarios de Cristo. L'ombra dels abusos sexuals comesos pel fundador d'aquesta orde, el pare Marcial Maciel, l'acompanya.

Fran Richard
2 min
Les mesures de seguretat a León, la capital de Guanajuato, són extremes aquest cap de setmana durant la visita del Papa.

CIUTAT DE MÈXICEl papa Benet XVI va arribar ahir a la nit a Mèxic en la primera etapa d'una gira que també el durà a Cuba. El viatge a Mèxic, on s'estarà quatre dies, ha aixecat molta expectació pel clima polític que es viu al país -l'1 de juliol s'hi faran eleccions presidencials- i l'indret triat per la visita: León, la capital de Guanajuato, feu del Partit d'Acció Nacional (PAN), actualment al poder, i també del catolicisme més fervent del país.

Dalt de l'avió que el portava cap a León, el Papa va fer una crida a desemmascarar el narcotràfic i a combatre "la idolatria dels diners, que converteixen els homes en esclaus", en referència a la situació que viu Mèxic. Benet XVI no es mourà de l'estat de Guanajuato, on l'elit empresarial i política del país segueix la doctrina cristiana més pura. A més, és el bressol de l'organització Legionarios de Cristo, fundada pel pare Marcial Maciel, amic íntim de Joan Pau II i sobre qui es van destapar centenars de casos d'abusos sexuals que han esquitxat la imatge de l'orde.

Els escàndols sexuals com els del capellà Maciel -que se l'acusa de pederàstia durant 50 anys- és una xacra que està minant la comunitat catòlica del país, que viu un lleuger descens de feligresos en benefici d'altres esglésies com ara l'evangelista, que guanya fidels cada dia.

El Vaticà encobria la pederàstia

La visita papal a Mèxic arriba quan és a punt de publicar-se un llibre, titulat La voluntad de no saber , escrit per tres investigadors que han tingut accés a l'arxiu de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada -un òrgan del Vaticà- i que mantenen que els pontífexs van tenir ple coneixement dels abusos del pare Maciel i els van encobrir durant anys.

Maciel era un personatge clau per a la cúria vaticana, un perfecte amfitrió cada cop que les autoritats eclesiàstiques visitaven Mèxic, i tenia línia directa amb la classe empresarial del país. Els autors del llibre asseguren que la cúria era conscient de les atrocitats del fundador dels Legionarios, i que probablement si s'haguessin fet públiques, no hauria estat possible el procés de beatificació de Joan Pau II.

Aprofitant el viatge papal, una de les víctimes dels capellans pederastes mexicans, Joaquín Aguilar, ha demanat una reunió amb Benet XVI per reclamar-li que depuri responsabilitats en la jerarquia eclesiàstica del seu país. Entre d'altres, vol que s'investigui l'actual arquebisbe de Ciutat de Mèxic, el cardenal Norberto Rivera, acusat de protegir el pare Nicolás Aguilar, que va abusar d'ell i de desenes de persones més i que encara oficia misses a la diòcesi de Tehuacan.

Cuba, el marxisme caduc

El Papa, que ahir es va veure per primer cop caminant amb l'ajuda d'un bastó a l'aeroport de Roma, es va referir en ple vol a l'etapa cubana del seu viatge i va assegurar que la ideologia marxista "ja no respon a la realitat". "Així no es pot construir una societat", va dir Benet XVI, que va apostar per trobar nous models "amb paciència i de manera constructiva".

stats