Cinema
Cultura 21/02/2022

1,29 milions d’espectadors a la Filmoteca en una dècada

L’equipament celebra el desè aniversari de la seu al Raval

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Filmoteca de Catalunya

BarcelonaEn els deu anys que porta instal·lada al barri barceloní del Raval, la Filmoteca de Catalunya ha aplegat 1,29 milions d’espectadors en 13.075 sessions, amb una mitjana de 99 persones per sessió. Així ho ha explicat aquest dilluns el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, durant la presentació del calendari d’activitats per commemorar l’aniversari de l’equipament. L’any amb més públic va ser el 2015, amb 148.769 espectadors. El 2020, amb el confinament provocat per la pandèmia i la cancel·lació del 50% de les sessions, en va tenir 66.752.

L’acte inaugural, que va comptar amb la presència del president Pere Aragonès i de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha servit per avançar projectes com la FilmoRuta pel Raval: Imatges per entendre un barri, un itinerari físic i virtual que "posa en contacte pel·lícules emblemàtiques com Distrito Quinto o En construcció i veïnat i entitats del Raval per desplegar un mapa de significats compartits respecte a la filmografia lligada al territori". La ruta es pregunta sobre aquelles qüestions que travessen les vides de les persones que l’habiten, com el dret a l’habitatge, els usos de l’espai públic o la salut comunitària.

També hi haurà un cicle especial, titulat Moments inoblidables, per recordar "les fites de la trajectòria de la Filmoteca de l'última dècada". S'hi projectaran, entre d'altres, Reborn, de Bigas Luna, en la versió original nord-americana recuperada pel Centre de Conservació i Restauració (2CR) i inclosa a la primera retrospectiva dedicada a un cineasta català que es va presentar al Raval; The last picture show, homenatge al director recentment desaparegut, Peter Bogdanovich, i "record de la sessió que va tancar fa deu anys la seu de l’avinguda de Sarrià per donar el relleu a la del Raval", i una de les restauracions "més reeixides que ha fet el 2CR, també en la seva premiada edició en DVD": Vida en sombras, de Llorenç Llobet Gràcia.

stats