TEATRE
Cultura 13/05/2013

'Follies', de Mario Gas, gran triomfadora dels Max amb 6 premis

'L'any que ve serà millor' com a millor text teatral català i el músic Albert Guinovart per la composició de 'La vampira del Raval', els altres premiats catalans. El Max a millor espectacle ha sigut per 'En la luna' d'Alfredo Sanzol

Ara
3 min
Mario Gas rebent un Max per 'Follies' / EFE

Barcelona'Follies' és la gran guanyadora dels premis Max, amb un ple: 6 premis de 6 nominacions. Mario Gas, primer premiat del vespre als Max, s'endú el guardó a millor director d'escena per 'Follies', que es va estrenar al Teatro Español i es va poder veure al festival de Peralada. Gas ja havia guanyat un Max per un altre musical 'Sweeney Todd'. L'ha dedicat a Constantino Romero i als professionals dels "oficis teatrals" i ara treballen "en col·legis", i ha volgut fet un toc d'atenció a les administracions. Competia amb Alfredo Sanzol i Miguel del Arco. Per això ha dit "jo tinc un futur a les meves espatlles", ha dit. Després ha recollit el Max a millor espectacle musical, ha fet pujar tot l'equip a escena i tots els tècnics, i ha dedicat el guardó al Teatre Español i al seu equip, que va dirigir vuit anys. "Que segueixi la lluita!", ha dit per reivindicar el paper del teatre.

Pep Pladellorens, també per 'Follies', s'ha endut el premi a millor direcció musical. Antonio Belart rep el guardó pel figurinisme de 'Follies'. El cinquè Max ha sigut per la veterana actriu manresana Asunción Balaguer, com a millor actriu secundària, que ha rebut una llarga ovació. L'ha dedicat a Gas i a tota la companyia, "el que tenim els actors és que som demòcrates", ha dit, emocionada. "És el que més desitjava a la vida". I el cinquè ha arribat en la categoria de millor actor, per Carlos Hipólito, que ja en té tres (per 'Arte' i 'Glengarry Glen Ross').

L'èxit de 'La vampira del Raval'

'L'any que ve serà millor' ha rebut el premi Max al millor text català, obra de Marta Buchaca, Mercè Sàrrias, Carol López i Victòria Spunzberg. "A totes les persones que resisteixen, tot i saber que l'any que ve no serà millor", l'ha dedicat López. El Max gallec ha sigut per Eduardo Alonso, l'euskera per Pacho Telleria. Alfredo Sanzol ('En la luna') s'endú el Max en castellà (on competia Guillem Clua per 'La pell en flames').

Albert Guinovart, premi a la millor composició per 'La vampira del Raval', un "projecte molt boig" que "sobre el paper ningú volia" i que va trobar aixopluc al Teatre del Raval. "No fa falta fer franquícies sinó musicals de creació", ha dit.

La competència més dura s'esperava entre 'En la luna' d'Alfredo Sanzol (8 nominacions) i 'De ratones i hombres' de Miguel del Arco (17 nominacions). El Max a millor espectacle ha sigut per 'En la luna' d'Alfredo Sanzol, coproducció del Teatre Lliure i el Teatro de la Abadía.

Ron Lalá ('Siglo de oro, siglo de ahora) s'endú el Max a millor empresa teatral. Eduardo Moreno ha guanyat el Max a millor escenografia ('De ratones y hombres'). La millor adaptació a l'obra teatral és per a Juan Mayorga per 'La vida es sueño' de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, obra que s'ha vist al Teatre Lliure. La millor coreografia ha sigut 'Tacita a tacita' de Teresa Nieto, també millor intèrpret femenina de dansa (categoria on competia Marta Carrasco). El millor intèrpret masculí és Manuel Liñán, pel mateix espectacle. Després 'Tacita a tacita' ha rebut el premi a millor espectacle de dansa. Quatre premis de quatre nominacions.

El Max a l'actor de repartiment és Juan Codina per 'En la luna'. Amparo Baró ha guanyat el Max a millor actriu per 'Agosto', categoria en la qual també estaven nominades "un capítol de '7 vidas'", Carmen Machi i Blanca Poritllo. Escena Miriñaque, de Cantàbria, va rebre el Max revelació i 'Alegria palabra de Gloria Fuertes' de Teatro de Malta el premi de teatre familiar (on competia Pep Bou). Ana Diosdado, fiola de 'la Xirgu', va rebre el Max de Honor 2013.

En una gala crítica, presentada per Alex O´Dogherty, on no hi havia ni el ministre, José Ignacio Wert, ni el secretari d'Estat de Cultura, José Maria Lassalle, Antonio Onetti s'ha ocupat de llegir el discurs del sector. El lema ha sigut "prohibit queixar-se". Així, han denunciat la caiguda de les subvencions i alhora han recordat que "la banca" ha sigut el sector més subvencionat. També s'ha denunciat que no arribi la llei de mecenatge. I s'ha defensat que els actors paguen els seus impostos a Espanya. Això, sumat a l'augment de l'IVA, la caiguda del 30% de la venda d'entrades, al fet que els ajuntaments morosos no els paguin, entre altres greuges. "Sorprèn el tracte que rep la cultura comparat amb el que es dona a les multinacionals que exploten els nostres continguts i tenen seus en paradisos fiscals", ha dit. "El teatre està per divertir-se però també per ensenyar, educar a l'individu i a la societat. Servir de mirall a la naturalesa, deia Shakespeare", això és el que fem la gent de teatre. "La cultura crea llibertat: per pensar i per fer pensar".

stats