ART
Cultura 14/11/2012

Mor Nicole Fenosa, musa de l'escultor Apel·les Fenosa

Es va casar a París amb l'escultor el 1947 i van fer arrels al Vendrell, on Nicole va impulsar la Fundació Apel·les Fenosa

Ara
2 min
Apel·les Fenosa i la seva muller / AJUNTAMENT DEL VENDRELL

BarcelonaAhir va morir a París, als 86 anys, Nicole Fenosa (París, 1926). Va conèixer qui seria el seu marit al París de postguerra, i es va casar amb l'escultor Apel·les Fenosa el 1947. A més de ser la seva musa i companya, ha sigut la responsable de mantenir el llegat i la memòria del seu marit després d'haver mort, el 1988, amb la confecció del catàleg raonat de l'obra escultòrica i dels dibuixos.

Fenosa també va impulsar la creació de la Fundació Apel·les Fenosa al Vendrell, on el 1957 el matrimoni va comprar la el Portal i casa del Pardo, lloc on estiuejaven i hi tenien un taller. Nicole Fenosa ha fet diverses donacions d'obra i havia liurat aquest edifici a la capital del Baix Penedès, que en aquella època es va convertir en un centre de reunió d'intel·lectual. "Gràcies a ella, al seu coratge, l'obra del seu home, Apel·les Fenosa, ha pogut romandre a Catalunya en les condicions amb què ho ha fet", recordava aquest dimecres el conseller Mascarell.

Nicole Fenosa també va anar desvetllant el seu vessant artístic. Signava amb el cognom Florensa. "Ens deixa els seus gravats, les seves aquarel·les i les seves fotografies, on va saber captar l'ànima de la Catalunya de tota una època", ha dit el coneller Mascarell. També va dedicar-se a la fotografia. El col·leccionista Jacques Guérin li va regalar una càmera i si fins llavors havia il·lustrat racons de la geografia catalana amb aquarel·la. A partir de llavors va retratar sortides amb amics com Tristan Tzara, Jean Cocteau i Jean Marais. També hi apareixia la Catalunya dels anys cinquanta i el París vist sota la seva òptica, segons descriu l'Ajuntament del Vendrell.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat Nicole Fenosa com "una persona entranyable, una dona delicada i vitalista a la vegada, amb una enorme força interior; una gran artista que va dedicar la seva vida a enlairar l'obra del gran escultor que fou Apel·les Fenosa i que va fer possible que avui els catalans mantinguem viva la seva memòria".

stats