Premio Nacional d'història per a una obra que "tira per terra els falsos tòpics dels independentistes"

L'autor, Roberto Fernández Díaz, catedràtic de la Universitat de Lleida, diu que "les ideologies no poden utilitzar a la Història com un instrument per consolidar els seus propis interessos"

Roberto Fernández Díaz ha guanyat el Premio Nacional d'història d'Espanya amb l'obra 'Cataluña y el absolutismo borbónico ' –dotat amb 20.000 euros–, que analitza el període des del final de la Guerra de Successió i fins al triomf del liberalisme. El jurat ha escollit el llibre de Fernández per "la seva excel·lent revisió al voltant d'un important debat historiogràfic i per l'aplicació rigorosa de la metodologia crítica i professional enfront de la instrumentalització pública i política dels fets històrics". Fernández Díaz va criticar públicament els actes del Tricentenari perquè "no van aportar res".

El ministre d'Educació, Cultura i Esport s'ha afanyat a felicitar Roberto Fernández Díaz, Premio Nacional d'història d'Espanya 2015, a través d'una nota de premsa (un gest que no ha estat habitual en deferència als altres nombrosos premiats d'enguany) i ha dit que "es tracta d'una obra molt rigorosa, una aportació fonamental a la història de Catalunya i d'Espanya que desmitifica i tira per terra els falsos tòpics en els quals els independentistes catalans fonamenten els seus arguments", ha declarat.

"Les lectures que pugui fer la classe política jo les respecto però jo sóc un científic, no un polític", ha dit el catedràtic hores més tard. Fernández Díaz ha dit que cadascú pot fer-se'n la seva idea "convenientment", però que la seva obra "diu el que diu": "Les ideologies no poden utilitzar a la Història com un instrument per consolidar els seus propis interessos. La meva obra tracta de dir-li als ciutadans que per créixer en llibertat han de tenir el coneixement més científic possible del passat, i que això fa que una societat tingui els peus de ferro i no de fang".

Fernández es catedràtic d'història moderna per la Universitat de Lleida, d'on actualment ocupa el càrrec de rector. Es va doctorar per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la formació de la burgesia catalana en el segle XVIII i, des de llavors, ha publicat diversos llibres i articles al voltant d'aquest període.

El professor diu que el llibre premiat " no té res d'oportunista" perquè el va iniciar fa set anys, però "m'agradaria pensar que pot ser un llibre oportú perquè les societats i els països han d'aixecar la seva futur sobre un coneixement objectiu del passat, sobre un coneixement desapassionat, equànime".

 

 

Més continguts de