Cultura 29/03/2015

Sopa de Cabra reneixen a Girona

El grup ofereix un concert sorpresa que inaugura l’Strenes i a l’estiu farà una minigira amb tres actuacions

Josep Pastells
4 min
Els músics, enfilats al terrat, durant el tram final del concert que precedeix la minigira d’aquest estiu per Sant Feliu de Guíxols, Mataró i Cambrils.

GironaDos gavians sobrevolen l’escenari en el precís instant en què Sopa de Cabra comencen a interpretar El boig de la ciutat. El sol desapareix de l’horitzó per cedir protagonisme a la mitja lluna. Les cases acolorides al costat de l’Onyar i la silueta de la catedral sobresortint entre els edificis del Barri Vell confirmen que Girona és fotogènica. “Jo era el boig de la ciutat, tu m’has matat”, canta Gerard Quintana des del terrat de l’oficina de turisme, entre el riu i la Rambla. Centenars de persones s’amunteguen al pont de Pedra i als seus voltants per assistir al tret de sortida del festival Strenes. No són els milers d’espectadors que esperava l’organització d’un concert sorpresa que no ha sorprès gairebé ningú, però és que Sopa de Cabra s’assembla tan poc als Beatles o a U2 com Girona a Londres o Los Angeles.

“Us hauríeu de veure des d’aquí, sou genials!”, crida Gerard Quintana abans de cantar Si et quedes amb mi. “Sabia que serien ells, ho sabia!”, exclama la Gemma, que als seus 49 anys es declara enamorada del grup i assisteix a l’actuació des de la plaça de Catalunya en companyia de la seva filla. “No en tenia ni idea, que tocarien ara i aquí, però em quedaré a escoltar-los”, confessa el Nil, que amb gairebé 18 anys està força més interessat per la música electrònica. “Fa quatre anys, quan vam fer el concert del nostre vint-i-cinquè aniversari, ens van sorprendre agradablement els resultats i, en acabar, vam dir que no tornaríem si no fèiem noves cançons”, explica Gerard Quintana, líder de la banda. A continuació detalla les dates de la Gira 3, 2, 1…, que aquest estiu els durà al Festival de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (18 de juliol), a la festa major de les Santes de Mataró (24 de juliol) i al Festival Internacional de Cambrils (7 d’agost). Aquests tres concerts serviran perquè el grup rodi i presenti al públic les noves cançons que formaran part d’un disc que veurà la llum a finals d’any.

Tornar a començar

“Mai no és massa tard per tornar a començar”, diu la lletra de Camins, la tercera cançó del concert. Cada cop hi ha més gent als balcons de la Rambla; la terrassa de la gelateria del davant de l’oficina de turisme és plena de gent que consumeix més cerveses que gelats, alguns fotògrafs han pogut accedir al VOL Espai Gastronòmic, el restaurant temporal suspès parcialment sobre l’Onyar. “Vas agafar en un moment un tren que no ha parat”, canta Gerard Quintana mentre desenes de persones graven o fotografien l’actuació. Entre el públic, abunden les parelles amb cotxets de nadons, qui sap si futurs seguidors de Sopa.

“És un luxe que facin coses d’aquestes al centre de Girona”, afirma la Judit, mare des de fa sis mesos. “Jo sóc més de la Movida”, comenta el Manel, que malgrat tot ha dut al concert el seu fill de nou anys. Després d’ El carrer dels torrats, arriba el torn de Si et va bé. L’acústica és força bona, sobretot entre l’escenari i la plaça de Catalunya. El públic vibra. A mesura que avança l’actuació, els balcons de la Rambla cada cop s’omplen més. “Quan es parla de prínceps a Girona sempre hi ha polèmica”, diu Quintana abans de començar a cantar Mai trobaràs. A la cantonada entre el carrer Abeuradors i les Voltes de la Rambla una noia li etziba a una amiga: “Qui creu en prínceps blaus avui en dia?” No sabien res del concert, i els estranya que sigui tan d’hora. “La majoria de les cançons em sonen, em sembla que les escoltava el meu pare”, diu una altra noia. Quan interpreten El far del sud i sent “Et donaria amor si poguessis tornar-me’n”, diu: “Oh, que bonic!” “¿No es retiraran mai, aquests?”, pregunta, sorneguer, un home que afirma que a l’escola anava a la classe de Josep Bosch, el bateria del grup.

Clímax amb ‘L’Empordà’

A la part baixa de la Rambla, la gent passeja aliena al concert. Un grup de titelles acapara l’interès de molts nens i els seus pares. Al costat del pont de Pedra, el concert de Sopa de Cabra arriba al clímax quan Gerard Quintana anuncia: “No podem marxar sense tocar-la”. Es refereix a L’Empordà. És la cançó més ballada, aplaudida i corejada, la que provoca més mostres d’entusiasme. Quan ja sembla que s’ha acabat el concert, tornen a l’escenari per reinterpretar Camins, una altra de les seves cançons més celebrades. “Camins, somnis i promeses, camins que ja són nous”, diu una lletra que encaixa perfectament amb el desig del grup d’obrir noves vies.

El públic aplaudeix amb ganes; un pare i un fill s’abracen, una dona fa que sí amb el cap. El grup respon a les mostres d’afecte amb un bis. “Una última cançó per als que no hi són avui, per als que no hi han pogut ser en una setmana negra i terrible”, diu Gerard Quintana. “Un record per als que són al cor de tanta gent i per a qui està feta aquesta cançó”, afegeix en referència a Joan Cardona, Ninyin. La cançó elegida és Seguirem somiant. “Un home agafa una guitarra, un home llança un crit al vent, un home mira el buit i salta, hi ha algú que ja ha burlat el temps”, canta la Mar amb els ulls humits. “M’emociono sempre que la sento”, explica. “Seguirem somiant, seguirem cantant, seguirem lluitant. Gràcies, Girona, gràcies, Strenes”, diu Gerard Quintana per tancar el concert.

stats