Dansa

S'estrena al TNC 'Shen Yun', un espectacle de dansa i acrobàcies

Artistes xinesos reivindiquen amb aquest espectacle 5.000 anys d'una cultura "gairebé destruïda" pel règim comunista

L'espectacle de dansa 'Shen Yun', en xinès, "la bellesa dels éssers celestials dansant", s'estrenarà al Teatre Nacional de Catalunya el 9 d'abril. L'espectacle, que reviu 5.000 anys de cultura xinesa ha triomfat arreu del món. 


"L'objectiu de l'espectacle és motivar un projecte de renaixement i recuperació de la cultura xinesa, gairebé aniquilada pel règim comunista", explica Sandra Flores, responsable de comunicació de l'espectacle. El 2006, artistes xinesos de primer nivell es van reunir a Nova York amb la missió de reivindicar "l'autèntica cultura de la Xina i d'allà en va sortir 'Shen Yun'", afegeix Flores.

A més, precisa Flores, el vestuari "evoca la sensació de ser al cel", perquè cada vestit, valorat en mil dòlars, està fet a mà.

La dansa clàssica de la Xina deriva directament de les arts marcials, per això té "increïbles" salts, girs i tombarelles, que s'integren en el concepte de la "rodonesa" en què els xinesos creuen que està la bellesa, basada en el cultiu de la "puresa interior" que s'aconsegueix a través de la pràctica espiritual.

"Tot això deriva dels ensenyaments budistes, taoistes i confucionistes", afirma Flores, que assegura que tots els músics i ballarins de la companyia cultiven aquesta virtut, una de les raons per les quals quan surten a dansar a l'escenari tot està impregnat d'aquesta "elegant bellesa interna".


Des dels "nevats pics tibetans" fins a les "frondoses valls tropicals", des de les ribes del Riu Groc fins a les infinites praderies de Mongòlia, desenes de grups ètnics de tota la Xina ballen en "Shen Yun" també danses tradicionals amb la música de l'erhu o la pipa i les harmonies del bel canto.

Més continguts de