Art

Tatxo Benet: "Vull que l'obra de Santiago Sierra ocupi el lloc de les peces de Sixena abans de res"

L'empresari vol que l'obra es vegi "al màxim de llocs possibles" de dins i fora de Catalunya

Tatxo Benet va comprar ahir a primera hora del matí l'obra 'Presos polítics espanyols contemporanis' de Santiago Sierra. Ho va fer just abans que les peces fossin retirades d'Arco, on formaven part de l'estand de la galeria d'Helga de Alvear, després que el president d'Ifema considerés que eren poc adients en un cas flagrant de censura. Un dia després de l'adquisició, Benet ha rebut desenes de propostes de llocs que s'ofereixen per exhibir-la, però ell té clar que primer de tot vol que es vegi a Lleida.

"Vull que l'obra de Sierra ocupi el lloc de les peces traslladades a Sixena del Museu de Lleida", ha afirmat Benet en declaracions a l'ARA i ha precisat que la retirada de les 44 peces el va "afectar molt". L'empresari ha explicat que ha tingut converses amb els tècnics del Museu per exposar l'obra de Sierra i que l'equipament ha rebut la proposta amb els braços oberts. Perquè es faci efectiva, però, caldrà que el Patronat del Museu de Lleida hi doni el vistiplau. 

En un comunicat, el Museu de Lleida ha confirmat que ja hi ha hagut converses amb Benet per exhibir les peces i que estan estudiant el lloc on instal·lar-les. L'equipament proposa dos espais: l'Espai 0, on habitualment es presenten les últimes adquisicions i obres d'actualitat, o la sala d'exposicions temporals.

Benet també ha precisat que li agradaria que, després de Lleida, l'obra passés per Barcelona, d'on ha rebut alguna proposta. "Intentarem que vagi a tot arreu, volem que es pugui veure al màxim de llocs possibles", ha destacat Benet. Entre els municipis que s'han ofert a acollir-la hi ha Girona i Vic, així com localitats de fora de Catalunya. Sobre on s'ubicarà l'obra a llarg termini, Benet encara no ho ha decidit. 

Santiago Sierra: "Si Espanya no és una dictadura s'hi assembla força"

Benet la cedirà perquè creu que la ciutadana té dret a veure l'obra de Sierra. "Quan es fa una censura com aquesta, el primer afectat és l'artista. Però el segon perjudicat és la ciutadania, que no pot veure l'obra que l'artista ha fet per ser mostrada. La meva obligació és fer el que s'ha intentat impedir amb la censura d'Arco" ha dit.

'Presos polítics espanyols contemporanis' ha provocat una tempesta política: el PP i el PSOE n'han avalat la retirada. Podem, Ciutadans i els partits independentistes han criticat la mesura i alguns han opinat que suposa un atac inadmissible a la llibertat d'expressió.