Cultura 02/04/2015

Activitats i llibres per viure intensament el Dia Internacional del Llibre Infantil

Lectures per a totes les edats per apassionar-se pel món de la lectura

Ara
3 min
ARA

Avui és el Dia Internacional del Llibre Infantil. Es celebra des del 1967, el 2 d’abril, coincidint amb la data del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen. A les biblioteques i llibreries de tot Catalunya es fan diferents actes per celebrar-ho. Entre moltes altres activitats, a la biblioteca Arenys de Mar, Pare Fidel Fita es farà un photocall amb personatges dels contes d'Anderson. A la biblioteca del Clot-Josep Benet es farà un taller de promoció de la lectura amb l'escriptora colombiana Pilar Lozano. A la biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa es narraran contes d'Anderson i es projectaran pel·lícules, a Begur hi haurà tallers i exposicions de dibuixos, i a la biblioteca municipal de Cambrils es farà una sessió de contes sobre pirates.

Les biblioteques de Girona, en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil, han fet una guia de lectura sobre contes tradicionals de La Galera. Entre molts altres, proposen 'Els músics de Bremen' adaptada per Roser Ros Vilanova, que dóna veu als protagonistes, tot aprofitant les onomatopeies del llenguatge dels animals. Un altre suggeriment és 'El millor pretendent', una narració popular de la Xina adaptada per Joles Sannell. A la llista de les biblioteques gironines també hi ha molts més clàssics populars com 'En Patufet', 'Pinotxo' o 'La princesa de la sal' de Joan Amades.

L'ARA també us fa alguns suggeriments per avui:

  1. 'L'última flor' amb text de Marta Bes i il·lustracions de James Thurber (Viena Edicions). El novembre de 1939, dos mesos després de la invasió de Polònia pels nazis, l'humorista James Thurber va publicar aquest relat. Una faula antibel·licista amb més de 70 anys d'història. (A partir de 7 anys)
  2. 'I et despertes mentre les papallones filen' (Comanegra). Il·lustracions de Joana Santamans i text de Nina Lua. Una història màgica que s'inspira en contres tradicionals i convida a perdre's per un món oníric amb animals i paratges fantàstics. (A partir de 5 anys)
  3. 'On és el meu barret' (Milrazones) de Joan Klassen. Aquest àlbum il·lustrat amb diàlegs i una part de l'acció que passa fora d'escena va ser escollit pel 'The New York Times Book Review' com un dels deu millors llibres il·lustrats de l'any. (A partir de 5 anys)
  4. 'Lindbergh. L'agosarada història d'un ratolí volador' (Joventut). Il·lustracions de Torben Kuhlmann i text de Suzanne Levesque. Un petit ratolí es queda sol a la biblioteca. Tots els altres han marxat cap a Amèrica. Ell decideix emprendre la mateixa aventura però és molt valent: ho farà volant. (A partir de 5 anys).
  5. 'Max Picard i l'enigma dels dinosaures' (Galera) de Marc Boada. En Max, tot passejant, troba quelcom que el fascina: fòssils de dinosaure. També es topa amb una científica malèvola. El noi acabarà coneixent el fascinant món de la paleontologia i el costat més fosc de la ciència. (A partir de 10 anys).
  6. 'Al teu rotllo' (Cruïlla) de Flavia Company. Recull de quaranta relats breu d'humor amb les aventures dels alumnes d'un institut i personatges força peculiars. (A partir de 13 anys)
  7. 'El silenci de la Blu' (Arcàdia) d'Antoni Dalmases. La història de la Martina, a qui li agrada xerrar molt i va molt a la seva, la Blu, una noia especial, i la Julieta. A partir de 12 anys.
  8. 'El somni de les andròmines' (Barcanova) de Joan de Déu Prats. En Joan descobreix que les coses també somien. Ho fan des dels rasclets, fins les taules, passant per la pluja, les flors i la lluna. Hi ha un problema: a les golfes de casa seva tots els objectes estan tristos perquè ja no somien. En Joan trobarà la solució viatjant al país dels somnis. (A partir de 6 anys).
  9. 'El gran llibre de l'ecologia' (Joventut). Amb il·lustracions de Ros Asquith i text de Mary Hoffman. Un àlbum per descobrir com podem preservar el planeta, salvar animals en perill d'extinció i protegir els boscos, els mars i els rius. (A partir de 5 anys).
  10. 'Petonets de xocolata per a tota la família' (Alba Editorial). Amb il·lustracions de Pilarín Bayés i text i lletres de cançons de Lucrecia. Llibre-disc que vol convertir cada moment del dia en un esdeveniment especial amb el que es pot aprendre coses noves. (A partir de 3 anys)
stats