LITERATURA
Cultura 16/03/2012

'Le Monde' publica un article inèdit de Camus

L'article, censurat durant la segona Guerra Mundial, era un manifest a favor del periodisme lliure que havia de sortir a 'Le Soir Républicain'

Efe
1 min
El periodista parisenc Albert Camus

BARCELONAAlbert Camus, una de les figures claus de la literatura universal del segle XX, va escriure un article censurat durant la Segona Guerra Mundial que ha estat publicat avui al diari 'Le Monde'. El text no va sortir a la llum, tal i com tenia previst el diari 'Le Soir Républicain' el 25 de novembre de 1939, tres mesos després de començar la Segona Guerra Mundial, quan Camus tenia 26 anys. Les autoritats franceses d'Argèlia van decidir censurar-lo i el diari, com feia sempre que tallaven algun dels seus textos, va deixar un espai blanc al seu lloc.

L'article és un manifest de Camus a favor del periodisme lliure en temps de guerra, una reacció contra la censura decretada a França per llei el 27 d'agost. "Un periodista lliure, el 1939, no desespera i lluita pel que considera que és veritat com si la seva actuació pogués influir en els esdeveniments", escrivia a l'article, que s'ha trobat als arxius d'Aix-en-Provence, on recollia l'activitat dels censors.

El periodista parisenc considerava la ironia com "una arma sense precedents contra els totpoderosos" perquè "una veritat expressada en un to dogmàtic és censurada nou de cada deu cops", mentre que "la mateixa veritat dita humorísticament és censurada només cinc de cada deu vegades". Molts dels seus articles no van passar la censura, tant a 'Le Soir Républicain' –que va llançar amb un seu company el setembre del 1939 i que van prohibir el 1940– com en d'altres mitjans.

stats