PATRIMONI
Cultura 22/01/2011

Els bisbes catalans volen lliurar les obres d'art sacre de Lleida a l'Aragó

Els bisbes catalans avalen l'ordre religiosa que prové del Vaticà

Efe
2 min

LleidaEls bisbes de Catalunya han emès avui un comunicat conjunt en què demanen que les obres d'art sacre que es disputen les diòcesis de Lleida i Barbastre-Montsó siguin lliurades a la diòcesi aragonesa com ha decidit el Vaticà. Els bisbes, que s'han trobat aquesta setmana a Tiana (Maresme) durant la reunió de la 197 Conferència Episcopal Tarraconense, demanen "que es puguin complir les decisions emanades de la Santa Seu sobre aquests béns eclesiàstics", és a dir, que es lliurin les obres actualment al Museu de Lleida, a la diòcesi aragonesa. "Tots els bisbes de Catalunya, reconeixent la complexitat de la qüestió, que en aquests moments es troba en la jurisdicció dels tribunals civils, manifesten que és la comunió eclesial entre els deixebles de Crist el bé més gran a preservar i a cultivar i, per tant, demanen que es puguin complir les decisions emanades de la Santa Seu", indica el text.

També els bisbes donen suport al document que els titulars de Lleida i de Barbastre-Montsó han signat, acceptant el lliurament dels béns a la diòcesi aragonesa, "per al bé de la comunió entre les seves Esglésies germanes, amb estretes lligadures més que centenàries". Finalment, demanen "que la solució acordada que es pugui trobar, respecti sempre l'ús compartit d'un patrimoni religiós i cultural nascut per a l'alabança de Déu i la catequesi dels fidels, i permeti que sigui posat al servei de tothom". Des del Bisbat de Lleida, el vicari judicial i portaveu, Antoni Agelet, ha volgut donar importància a la necessitat de trobar una solució que permeti compartir els béns.

La reclamació que ara volen acatar els bisbes catalans es remonta al 1995, quan el bisbat de Barbastre-Montsó va exigir al de Lleida 113 peces d'art sacre que custòdia la diòcesi lleidatana des de fa més de 100 anys, ja que provenen d'esglésies de la Franja de Ponent que inicialment pertanyien a la diòcesi catalana i que actualment pertanyen a l'aragonesa. El Vaticà ha ordenat en repetides ocasions al Bisbat de Lleida que lliuri les esmentades peces d'art, però aquestes es troben protegides pel govern català, que no ha donat el seu permís per disgregar la col·lecció del museu lleidatà. El cas ha arribat fins i tot als tribunals, i una jutgessa civil de Lleida va sentenciar que les obres pertanyien a la diòcesi de Barbastre-Montsó. Aquesta decisió s'ha recorregut, de manera que el procés civil encara no ha finalitzat.

stats