CONDEMNA
Cultura 06/05/2011

Arturo Pérez-Reverte, condemnat a pagar 80.000 euros per plagi

L'escriptor considera que la decisió de l'Audiència Provincial de Madrid que l'ha condemnat a pagar 80.000 euros al cineasta Antonio González-Vigil per plagi és "una emboscada" i "una clara maniobra de xantatge" per treure diners "després de deu anys"

Efe
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Arturo Pérez-Reverte, periodista, novel·lista i acadèmic de la Llengua, ha manifestat a EFE que considera "estranya" la sentència de l'Audiència que l'ha condemnat a pagar 80.000 euros al cineasta Antonio González-Vigil, que va demandar el novel·lista per plagiar el guió de la pel·lícula Gitano, estrenada l'any 2000.

L'Audiència ha estimat parcialment el recurs d'apel·lació interposat per González-Vigil i l'entitat Dada Sud SL contra la sentència dictada el 2008 pel Jutjat del Mercantil de Madrid número cinc que absolia Arturo Pérez-Reverte i el director de cinema Manuel Palacios de copiar el guió del demandant.

L'escriptor, que ha recorregut la nova sentència davant la sala I del Tribunal Suprem, destaca que després de gairebé deu anys, l'Audiència Provincial ha ignorat "dues sentències penals fermes i una sentència del jutjat mercantil", a més de cinc informes pericials solvents de pèrits de la SGAE "i d'altres entitats.

"En les tres sentències s'afirma que no hi ha plagi", assegura Pérez-Reverte, que no entén com ara l'Audiència basa la seva decisió, segons ell, "en un informe parcial d'una perit argentina i en el testimoni com a perit d'un jugador professional de ruleta que afirma en un informe que, segons el càlcul de probabilitats, hi ha plagi en el guió".

Segons l'autor d'El club Dumas, l'informe de la perit argentina "va estar encarregat i pagat pel demandant, davant els cinc informes pericials que van ser encarregats a petició de jutge i fiscals" de les anteriors sentències. "Està claríssim que m'han fet una emboscada a l'Audiència Provincial de Madrid i el que em sorprèn és que es tracta d'una clara maniobra de xantatge per treure'm diners després de deu anys", ha subratllat aquest novel·lista, que és un dels autors espanyols de major projecció internacional.

"M'han fet un llit preciós", assegura l'autor de La reina del Sud, que no entén com amb la seva trajectòria literària algú pugui dir que ha plagiat.

"Que em diguin que necessito copiar un guió d'un paio que no conec ni segons sembla coneix ningú és tan grotesc i ridícul, que seria de riure si no haguessin arribat tan lluny com han arribat", conclou el novel·lista.

stats