Cultura 24/01/2015

Toc d'alerta a Auschwitz: calen recursos per preservar el camp

Malgrat els 1,5 milions de visitants per any, no hi ha prou diners per conservar com cal les instal·lacions i els objectes de les víctimes, testimoni palpable de l'Holocaust

Efe
2 min
Shlomo Venezia, la persistència de la memòria

VarsòviaEl museu erigit sobre el camp d'extermini d'Auschwitz encara un futur incert, 70 anys després de l'alliberament del camp: hi ha risc que el pas del temps destrueixi les instal·lacions i els objectes que testimonien l'Holocaust si no s'inverteix més diners en la seva conservació. "Amb el pas dels anys l'estat de les restes del camp de concentració alemany està empitjorant, ja que tots aquests edificis, centenars de ruïnes, desenes de milers d'objectes i documents no es van crear per durar tant de temps", explica en una entrevista el responsable del museu-memorial d'Auschwitz-Birkenau, Piotr Cywinski.

El complex, al sud de Polònia, abasta unes 200 hectàrees de terrenys amb més de 150 edificacions i 300 ruïnes, incloent-hi les de les cambres de gas i els crematoris. "Per assegurar el futur del centre hem creat un fons internacional que ja compta amb ingressos, gràcies als quals comencem a finançar els treballs de conservació", diu Cywinski, que lamenta que encara no s'ha recaptat tot el suport necessari per assegurar la supervivència del camp. "Necessitem l'ajuda de tots els països i institucions que són conscients del pes de la història", afirma abans de confiar que Espanya també s'uneixi al "projecte comú" de conservar Auschwitz-Birkenau.

Un imant turístic que necessita inversió internacional

Fins ara Alemanya és el país que més ha aportat al fons, amb 60 milions d'euros, mentre que els Estats Units hi ha contribuït amb al voltant de 11 milions i Polònia, amb 10 milions. Les tasques de conservació se centren en mantenir els 45 edificis de maó que van servir de barracons als milers de presos que van passar per aquest camp i en conservar els més de 100.000 articles que van pertànyer als presoners. "Si no prenem la decisió de protegir la part més fosca de la nostra herència, aquestes restes físiques acabaran desapareixent", alerta Cywinski.

El museu en què s'ha convertit Auschwitz-Birkneau, afegeix, és "fonamental" perquè futures generacions comprenguin les seves arrels europees i els esdeveniments que, en part, han provocat que avui Europa estigui unida.

Avui Auschwitz-Birkenau, construït el 1940 a tot just 50 quilòmetres de Cracòvia, és un autèntic imant turístic, i l'any passat va ser visitat per prop de 1,5 milions de persones. Algunes veus critiquen que el camp d'extermini s'hagi convertit en una mena de parc temàtic on el record de l'Holocaust queda eclipsat. Però per al director del museu, l'alt nombre de visitants és una dada molt positiva, especialment quan es tracta de joves, ja que, al camp, els "nazis alemanys van assassina-hi aproximadament 220.000 nens" i és important que siguin conscients d'aquesta barbàrie.

Commemoració dels 70 anys

El 27 gener 1945 les tropes soviètiques van alliberar el complex de camps de concentració d'Auschwitz-Birkenau, una data que ha estat escollida per commemorar el dia internacional de l'Holocaust i no oblidar la "solució final" amb la que el nazisme es va proposar exterminar als jueus.

Aquest dimarts, 27 de gener de 2015, nombroses delegacions internacionals, amb més d'una desena de caps d'Estat europeus al capdavant, aniran al camp per commemorar el 70è aniversari del seu alliberament.

stats