Cultura 31/03/2021

Un bon tall de Bach a la Boqueria

Una vintena de violoncel·listes commemoren l'aniversari del compositor alemany tocant al mercat de la Rambla

Ara
2 min
Violoncel·listes tocant Bach al mercat de la Boqueria de Barcelona.

BarcelonaUna vintena de violoncel·listes, cinc dels quals del Gran Teatre del Liceu, han actuat aquest dimecres al matí al mercat de la Boqueria de Barcelona per celebrar el naixement de Johann Sebastian Bach ara fa 336 anys. L'actuació s'ha emmarcat en el moviment Bach in the Subways, que pretén acostar repertori clàssic del compositor alemany en espais on "normalment no hi és", ha explicat en declaracions a l'ACN un dels violoncel·listes del Liceu, Guillaume Terrail. Bach in the Subways va néixer el 2011 al metro de Nova York de la mà del violoncel·lista Dale Henderson, que creia que el declivi d’audiència de la música clàssica era degut al fet que la gent no l’havia experimentat en directe. Cada mes de març aplega músics de tot el món per interpretar música del kantor de Leipzig. Normalment la iniciativa es feia al metro, però a causa de la pandèmia s'ha traslladat a un espai obert com el mercat.

Durant tot el matí músics de diferents edats han anat actuant ininterrompudament davant El Quim de la Boqueria. "Aquesta és la gràcia, col·laborar, compartir i trobar punts en comú entre joves que s'inicien amb músics més experimentats", ha dit el director general del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo. Per la seva banda, els músics han celebrat la possibilitat de poder tocar en un "lloc emblemàtic de Barcelona" com és la Boqueria, ha valorat Terrail, que és el primer any que hi participa.

Una violoncel·lista tocant Bach al mercat de la Boqueria de Barcelona.

El gerent de la Boqueria, Òscar Ubide, ha explicat que des de l'any passat, quan el mercat va celebrar el 180è aniversari, van establir converses amb diverses entitats de la ciutat per fer-hi activitats. L'objectiu era "fer barri, fer cultura i fer mercat", ha apuntat Ubide, que ha celebrat la "bona rebuda" que la iniciativa Bach in the Subways ha tingut entre els comerciants, sobretot en un moment en què el mercat "pateix molt". Bach in the Subways és el tret de sortida d'altres activitats culturals que es faran al mercat. Segons el gerent de la Boqueria, "mantenen converses" amb el Liceu per a altres iniciatives.

En la primera edició de Bach in the Subways a Nova York, el 2011, hi van participar únicament tres músics, però al llarg dels anys el fenomen s'ha anat estenent per tot el món. El 2015 ja es va celebrar en 150 ciutats de 40 països, sobretot en estacions de metro, però també en carrers, cafeteries i places.

stats