Literatura fantàstica

Barcelona, capital de la literatura fantàstica

El festival 42 convoca les grans estrelles però també les veus emergents del gènere

2 min
Algunes de les estrelles internacionals que passaran pel festival

Barcelona"Dir que no m'agrada la literatura fantàstica és com dir que no m'agrada la literatura, perquè és molt diversa", diu l'escriptor i professor Ricard Ruiz, que comissaria el 42, el primer Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona. Ruiz destaca que el gènere està en un moment dolç i espera que el festival sigui també prescriptiu. "Hi haurà autors internacionals molt coneguts, però també molts noms que potser no es coneixen tant, perquè vol ser també un festival per descobrir", assegura. El festival tindrà lloc del 2 al 7 de novembre a la Fabra i Coats i a la Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra. Comptarà amb prop de 200 participants, entre els quals autors internacionals com Susanna Clarke, Naomi Gibson, Elisabetta Gnone, Alexandra Bracken, Stuart Turton, Nicholas Eames o Adrian Tchaikovsky.

"A Catalunya estem en un moment emergent, amb noves veus, nous segells i nous prescriptors", diu el comissari. Entre els autors catalans que passaran per la Fabra i Coats hi ha Víctor Garcia Tur, Pol Guasch, Albert Pijuan, Elisenda Solsona, Carme Torras, Elisabet Riera, Selena Soro o Jordi Nopca. En altres països el fenomen fantàstic va esclatar fa temps, però aquí hi ha arribat més tard: "Es va fer una aposta pel realisme social, perquè es va creure que així es posaven la literatura i la llengua al servei del país, i es van deixar de banda altres literatures que poden incorporar elements més imaginatius, més diversos i més creatius als mateixos temes", diu. Però en un moment de molts canvis, també generacionals, el festival vol servir per donar cert estatus al gènere.

Posthumanisme, feminisme i la Barcelona del futur

El festival vol aproximar-se a la realitat, sobretot, fent-se preguntes, sense menystenir la lectura com a evasió. "Com tota bona literatura –també ho feia Shakespeare–, es pregunta què vol dir ser humà", afirma el comissari. El posthumanisme, com serà la convivència amb la intel·ligència artificial o com pot ser un ésser humà futur modificat per les màquines seran alguns dels temes a debatre dins les 74 activitats que es faran en cinc dies. Altres temes que es posaran sobre la taula seran el feminisme, la mitologia, el solarpunk, la Barcelona del futur, els videojocs, la narrativa juvenil i l'humor. Ruiz destaca que la presència de dones ha augmentat molt els últims anys. "Ara són capdavanteres", diu Ruiz.

El festival 42, que pren de Guia galàctica per a autoestopistes de Douglas Adams, retrà homenatge a Stanislaw Lem, Ana María Matute, Víctor Nubla i Domingo Santos i tindrà espai de venda de llibres. El festival es farà cada any i, en aquesta edició, reconeixerà els millors llibres publicats l'any passat sobre gèneres fantàstics, en nou categories i en llengua castellana i catalana.

stats