Cinema
Cultura 18/02/2013

Blancaneu, la reina dels Goya

El premi a la millor direcció se l'endú Juan Antonio Bayona per 'Lo imposible'

Ara
3 min
Pablo Berger recull, amb l'equip, el Goya a la millor pel·lícula per 'Blancaneu' / EFE

BarcelonaAmb una paròdia de la satírica pel·lícula de Luís García Berlanga 'Bienvenido Mister Marshall' ha començat els premis Goya. En aquest cas, però, era el cinema, i no el petit poble espanyol de Villar del Río, qui esperava amb ansia algun tipus d'ajuda econòmica. L'humorista Eva Hache no s'ha mossegat la llengua a l'hora d'ironitzar sobre les darreres polèmiques que ha viscut la casa reial.

El president de l'Acadèmia de Cinema espanyol, Enrique González Macho, tampoc s'ha estalviat les crítiques en el seu discurs dels premis Goya. "El més greu ha estat l'augment de l'IVA", ha assegurat. "No és de rebut que tinguem l'IVA més alt de la Unió Europea", ha criticat. "Com diu un proverbi xinès: un home savi pot asseure's en un formiguer. Però només un neci torna a asseure's", ha afegit referint-se a l'actitud del govern espanyol. "No afluixarem en el nostre intent que es rectifiqui aquest error", ha insistit enmig dels aplaudiments de l'auditori.

Juan Antoni Bayona s'ha endut el premi a la millor direcció per 'Lo imposible'. Bayona ha baixat de l'escenari per entregar el premi a la protagonista real de la seva pel·lícula, María Belón. La seva rival en la cursa dels Goya, 'Blancaneu' s'ha imposat com a millor pel·lícula. El seu director, Pablo Berger, ha reivindicat la importància de fer pel·lícules i de fer cinema lliure.

El premi Goya al millor actor no ha estat cap sorpresa: se l'ha endut el veterà actor José Sacristán per 'El muerto y ser feliz'. Ha estat el primer Goya de l'actor. "Em sento orgullós de formar part d'aquesta nova generació de cineastes valents" ha dit. L'actor ha dedicat el seu premi a Pedro Masó, el primer director que el va dirigir.

Maribel Verdú ha estat finalment qui ha s'ha endut el premi a la millor actriu per 'Blancaneu'. Verdú ha volgut dedicar el premi a tots aquells qui estan patint la crisi: "Vull dedicar-lo a tots els qui han perdut la seva casa, les seves il·lusions, el seu futur i, fins i tot la seva vida", ha dit. "Tot per culpa d'un sistema trencat que roba als pobres per donar-ho tot als rics", ha afegit.

L'actriu catalana Candela Peña, que ha rebut el premi a la millor actriu de repartiment, també ha estat molt crítica amb les retallades: "Feia tres anys que no treballava, el meu pare va morir en un hospital públic, no li canviaven les mantes i li havíem de portar nosaltres l'aigua, he tingut un fill i no sé quina educació pública l'espera, però l'alegria d'aquesta nit no me l'amarga ningú", ha dit. Peña ha començat el seu discurs amb una frase contundent: "No sé si recollir el premi en català, com a actriu catalana que sóc".

Un dels presentadors més sarcàstics ha estat l'actor català José Corbacho. No s'ha tallat ni un pèl: "Al ministre Wert només el saludo un 21%". Corbacho ha estat l'encarregat de donar el premi a la millor actriu revelació, que ha estat finalment per Macarena García per 'Blancaneu'. I abans d'entregar-lo ha llançat una altra ironia: "Entre les nominades també hi hauria d'haver Ana Mato i la Infanta", ha dit.

La pel·lícula catalana d'animació 'Tadeo Jones' s'ha endut tres dels premis de la nit: el de millor pel·lícula d'animació, el del millor guió adaptat, només una altra pel·lícula d'animació, 'Arrugas' ha guanyat un premi al millor guió adaptat en tota la història dels Goya, i el de la millor direcció novell.

Javier Bardem s'ha emportat el seu sisè Goya i el primer com a productor per la pel·lícula documental 'Hijos de las nubes, la última colonia'. Bardem ha aprofitat l'entrega del premi per reivindicar els drets del poble saharaui: "Al Sàhara no es pot retallar en salut perquè no hi ha hospitals" i ha acabat amb la frase "Sahara lliure". Precisament, la polèmica sobre els saharauis i la condemna d'un tribunal militar marroquí a 24 activistes del 'campament de la dignitat' obre demà dilluns la secció internacional de l'ARA.

Una de les qui no ha pogut evitar el plor, en rebre el premi, ha estat Macarena García, premiada com a millor actriu revelació per 'Blancaneu'. El millor actor revelació ha estat Joaquin Núñez, per 'Grupo 7'

stats