TEATRE
Cultura 15/06/2011

Boadella tornarà a Catalunya, al Teatre Lliure

El nou director, Lluís Pasqual, presenta la nova temporada amb la zarzuela de Boadella de colofó a 25 espectacles amb alt contingut polític

Laura Serra
2 min
La família del Teatre Lliure de la temporada 2011-12

BARCELONAAvui s'ha fet oficial el relleu al Teatre Lliure. Lluís Pasqual ha presentat la primera temporada de la qual és director artístic amb una mescla de noms afins a la seva carrera, a la història del teatre i noms de l'etapa Rigola. Un dels més sonats és el d'Albert Boadella, que tornarà a Catalunya després del seu Adiós Cataluña per dirigir Amadeu, un zarzuela que tancarà la temporada. Com ha aconseguit que torni? "Demanant-li", ha respost Pasqual. "Ha estat fàcil". Qui l'obrirà serà Maria del Mar Bonet amb un concert, Núria Espert amb La violación de Lucrecia i un dels projectes internacionals més potents: La costa de la utopia de Tom Stoppard interpretada per una companyia russa de més d'un centenar d'actors i 7 hores de durada.

D'altres noms propis que es passejaran pel Lliure: Mario Gas (amb Un fràgil equilibri d'Edward Albee), la companyia Animalario, Comediants amb Persèfone, Declan Donnellan dirigirà una companyia russa a La tempesta de Shakespeare, Rigola també farà un Shakespeare (Coriolà), David Selvas una Hedda Gabler amb Laia Marull, Pasqual es reserva el Quit de peter Handke i la direcció d'un muntatge amb el bombollaire Pep Bou, Carme Portaceli hi farà La nostra classe i Patrice Chereau un Koltès (La nit just abans dels boscos) i dos exresidents de Rigola, Cesc Gelabert i Carles Santos, continuaran a la casa. De directors joves destaquen Iban Beltran, Alfredo Snazol, Marc Montserrat i Pau Miró (que ha escrit Els jugadors). I l'únic repunt nostàlgic que s'ha permès Pasqual són les Cartes Lliures, vuit recitals de cartes, des de les de Txékhov i Olga Knipper a les de Lorca i Dalí, passant per les cartes de l'exili i les cartes anònims (amb intèrprets sorgits de la primera fornada del Lliure). "M'ha sortit una temporada molt política. No vull fer demagògia, no m'agrada i la trobo de mal gust, però totes les queixes del 15-M són aquí", al programa, assenyalava.

Dels 25 espectacles programats, tots són coproduccions amb altres teatres. El més afí (amb 5 espectacles compartits) és Temporada Alta, però també treballen amb el CAER i el CDN, entre d'altres. Hi haurà 5 obres internacionals. Pasqual considera que "és responsabilitat de tots el fet que es puguin veure obres internacionals i que es pugui ajudar la dramatúrgia contemporània, no només del Lliure", ha dit. Per això ha explicat que reconvertirà el cicle radicals en un festival d'un mes de durada amb complicitat amb l'Institut del Teatre, La Seca i el Mercat de les Flors. Hi haurà programació infantil a l'Espai Lliure que Rigola havia tancat per poder obrir el Lliure de Gràcia. Les figures d'autors, directors i compositors residents que havia nomenat Rigola desapareixen com a tals. "Volem obrir les finestres i que corri l'aire", ha dit Pasqual, mentre Rigola li corregia que al seu despatx les finestres no s'obren. Última novetat: hi haurà funció alguns dimarts. "Això que comencem a treballar el dimecres no està bé", va dir el director del Lliure als actors.

stats