Art
Cultura 05/06/2014

'Chillida on Miró': l'amistat entre els dos artistes s'exhibeix a Londres

La galeria Ordovas acull fins el 26 de juliol una mostra sobre la relació personal entre el pintor català i l'escultor basc

Acn
2 min
El nét de Joan Miró, Joan Punyet, contempla una de les obres del seu avi, 'Femme dans la noit' de 1945, recollides a l'exposició 'Chillida on Miró', a Londres / ACN Begoña Fuentes

LondresEls separaven 31 anys d'edat, però des que es van conèixer a París durant la dècada dels 40, els artistes Joan Miró i Eduardo Chillida van convertir-se en inseparables. Acompanyats de les seves famílies, compartien temporades estivals al sud de França, on aprofitaven per inspirar-se als seus tallers de creació. L'exposició 'Chillida on Miró', que aquest dijous obre portes a la galeria Ordovas de Londres, aprofundeix, per primera vegada, en la relació personal i professional del pintor català i l'escultor basc.

Chillida i Miró treballaven conjuntament al taller d'orfebreria i gravat batejat com 'la Pilar'. Les dones de tots dos creadors, de fet, es diuen Pilar. "Eren els seus veritables pilars", apunta Ignacio Chillida, fill de l'escultor basc. Durant els estius, a més de posades en comú sobre art, hi havia sopars, dinars, converses i anècdotes entre les dues famílies.

L'exhibició 'Chillida on Miró' aplega una quinzena d'obres de tots dos artistes. Entre d'altres, destaquen les escultures de terracota 'Lurra 57' i 'Lurra 58' que Chillida va crear específicament per a Miró i els quadres 'Maternité', 'Femme' i 'Femme dans la nuit' de 1945 de l'artista català. També recull fotografies i correspondència, fins ara inèdites, entre ambdós.

Per al fill de Chillida, els dos artistes "eren molt semblants en tot: en la manera d'entendre la política, la societat, l'art". "Eren com nens, ingenus, lliures. I tenien una gran complicitat en assumptes seriosos en què acordaven donar una posició comuna davant la premsa i la societat", explica.

Una relació desconeguda

"Molta gent desconeix aquesta relació. I per això em va semblar meravellós poder aprofundir-hi. Sorprendrà a molts", assegura la propietària de la galeria i impulsora promotora de l'exposició, Pilar Ordovas.

'Chillida on Miró' es pot visitar fins el 26 de juliol. És la segona mostra que la galeria londinenca dedica a Chillida, i ha comptat amb la col·laboració de la seva família i també la de Joan Miró, que han cedit fotografies i cartes inèdites que són testimoni del seu afecte mutu, de l'intercanvi d'idees i del seu humor.

stats