CULTURA
Cultura 26/09/2011

El Govern pacta amb les 'majors' per arribar al 2014 amb un 25% de cine exhibit en català

El conseller de Cultura assegura que és "un molt bon pas endavant" per desplegar la llei del cinema. De 5 films americans doblats a l'any 2010, es passarà a 25 el 2012

Ara
2 min
El conseller Mascarell amb els representants de les 'majors' i els distribuidors

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha signat aquesta tarda un acord amb les principals 'majors' per garantir el doblatge de pel·lícules en català d'acord amb el que estableix la llei del cinema. L'acord és el primer pas per desplegar la llei del cinema aprovada per l'anterior govern tripartit.

L'acord augmentarà de les 5 pel·lícules de Hollywood projectades el 2010 en català a les 25 previstes pel 2012. Segons les dades que ha donat el conseller de Cultura a la roda de premsa, el pacte permetrà arribar el 2012 a 1,5 milions d'espectadors de cine en català davant els 117.471 del 2010. La quota de mercat global –que també inclou el cinema europeu i les produccions catalanes– passarà del 3% actual a l'11% el 2012. Segons aquests càlculs del Govern, el 2014 s'arribaria al 25% de quota de mercat, i el 2017, al 35%. Això sí, la Generalitat es compromet a augmentar la seva aportació de 600.000 a 1,4 milions d'euros per al doblatge de les còpies.

Mascarell va assegurar la setmana passada que era més partidari de buscar el consens que d'aplicar les sancions previstes a la llei. Només començar la convocatòria, Mascarell ha assegurat que estava “satisfet” amb l'acord i que es tracta d'”un molt bon pas endavant”. Segons Camilo Tarrazón, representant del Gremi d'Empresaris de Cine catalans, ha afirmat que la seva postura de bloqueig ha canviat perquè "s'ha imposat el seny a la rauxa" i perquè "s'ha passat de les quotes, imposicions i sancions" a incloure'ls com a part de la solució.

Luís Hernández, representant de les majors des la Federació de Distribuïdors de Cinema, ha afirmat que no s'ha canviat "res de fons, perquè tots els governs des del 1998 han tingut el mateix objectiu i la pressió ha estat creixent" per augmentar el nombre de cinema en català; per ell el que ha canviat "és el mètode i la forma". La clau és que el govern no imposa quotes de pel·lícules, sinó que planteja un primer augment fins al 7% de cine en català perquè Mascarell està convençut que generant oferta, la demanda es crearà, com ha passat en altres àmbits –com el periodístic, ha exemplificat el conseller– cosa que farà canviar la postura dels empresaris. "Hem parlat de mercat –ha afirmat Hernández– i ens hem donat un vot de confiança. Tothom aposta perquè existeixi aquest mercat". I això ho demostren amb el fet que les pel·lícules que s'estrenaran en català a partir del 2012, seran 25 títols dels 50 més populars, els que recapten un 70% de la taquilla al llarg de l'any.

stats