20 pel·lícules recomanades del Festival de Sitges

Una selecció dels títols imprescindibles d'aquesta edició, on hi caben des de l'animació i la fantasia fins al terror i l'acció més violenta

4 min
'Riddle of fire'

BarcelonaEl terror torna al Garraf. El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya arrenca aquest dijous una 56a edició amb clar esperit continuista i sense grans novetats. Tampoc semblen gaire necessàries, almenys pel que fa a la resposta del públic, que ja ha esgotat moltes sessions d'una programació novament inabastable de pel·lícules (i algunes sèries) de terror, ciència-ficció, fantasia, animació i thrillers. Un festí pantagruèlic del cinema de gènere, del qual fem una tria selecta.

'El chico y la garza'

Hayao Miyazaki

Fotograma d’El chico y la garza, de Hayao Miyazaki.

L'última pel·lícula del mestre de l'animació Hayao Miyazaki. Cal dir res més? La pel·lícula més important del festival, potser de l'any, és un retorn a la fantasia desbordant d'El viatge de Chihiro, aquí en clau més poètica i autoficcional.

'Cuando acecha la maldad'

Demian Rugna

'Cuando acecha la maldad'

La primera producció en espanyol de la plataforma especialitzada en terror Shudder és el nou treball del director d'Aterrados, en què dos germans que viuen en un poblet remot lluiten per evitar l'entrada al nostre món de forces demoníaques.

'Robot dreams'

Pablo Berger

Fotograma de 'Robot dreams'

La sorpresa animada del 2023 és aquesta producció catalana dirigida per Pablo Berger (Blancaneu), una història melancòlica i tendra d'amistat entre un gos i un robot narrada sense diàlegs que es basa en el còmic juvenil de Sara Varon.

'Concrete utopia'

Um Tae-hwa

'Concrete Utopia'

La representant de Corea als Oscars arrenca com un film de catàstrofes, quan un terratrèmol brutal ensorra tot Seül, tret d'un edifici d'apartaments. A partir d'aquí, comença una altra pel·lícula, una de supervivència i terror.

'Late night with the devil'

Cameron i Colin Cairnes

'Late night with the devil'

Presentada com si fos la gravació d'un talk show del 1977, aquesta original variació del terror de fals documental s'ambienta en un programa de varietats que entrevista una parapsicòloga i la supervivent d'una secta satànica.

'Riddle of fire'

Weston Razooli

'Riddle of fire'

El cinema entès com un joc infinit. Com una versió indie i radical de Peanuts amb tres nens de protagonistes, el film aplega el sentit de la meravella de Carroll, la imaginació de Miyazaki i l'emoció del millor cinema d'aventures. Imprescindible.

'La sociedad de la nieve'

J.A. Bayona

Fotograma de 'La sociedad de la nieve'

El festival on es va forjar l'amor pel cinema fantàstic de J.A. Bayona acull l'estrena catalana de La sociedad de la nieve, sobre el cas real de l'accident d'avió dels Andes. A més, Bayona rebrà el premi Màquina del Temps de Sitges.

'Sleep'

Jason Yu

'Sleep'

La sorpresa coreana de la Setmana de la Crítica de Canes. Sleep és un thriller claustrofòbic en què una parella busca l'ajuda d'un xaman per aturar els estranys comportaments del marit, que donen un nou significat a l'expressió terrors nocturns.

'El reino animal'

Thomas Cailley

El reino animal

Romain Duris és un pare de família que intenta salvar la seva adona (Adèle Exarchopoulos) i el seu fill (Paul Kircher) de l'epidèmia de mutacions animals que s'ha estès pel món en aquest drama distòpic, el retorn del director de Les combattants.

'Les chambres rouges'

Pascal Plante

'Red Rooms'

Un home és acusat d'haver segrestat i assassinat tres adolescents per fer un vídeo snuff, però entre el públic del judici hi ha noies que defensen la seva innocència. Una història fosca i pertorbadora sobre l'obsessió i la salut mental.

'Humanist vampire seeks consenting suicidal person'

Ariane Louis-Seize

'Humanist vampire seeking consenting suicidal person'

Ser un vampir no ha de ser incompatible amb respectar la vida dels altres. Per això, la Sasha es proposa arribar a un pacte amb un jove suïcida. La reinvenció més refrescant i romàntica del mite del vampirisme d'aquesta edició de Sitges.

‘Vincent debe morir’

Stéphan Castaing

'Vincent debe morir'

Hi ha dies que sents que tothom està en contra teu. Li passa al protagonista d’aquest film, un home normal a qui tot d’estranys comencen a atacar salvatgement. És com si algú hagués decidit, tot d’una, que el Vincent ha de morir.

‘Pobres criaturas’

Iorgos Lanthimos

'Pobres criaturas'

La triomfadora de la recent Mostra de Venècia és una de les pel·lícules més esperades de l’any: un retrat salvatge i humorístic d’una dona (Emma Stone) empoderada per un prematur desig sexual que desafia les convencions patriarcals.

‘Tiger stripes’

 Amanda Nell Eu

'Tiger stripes'

El cinema de terror ha explorat moltes vegades les pors associades a l’arribada a la pubertat. En aquest debut visceral, els canvis hormonals revelen l'autèntica naturalesa animal d'una adolescent d’un poblet de Malàisia.

‘Dream scenario’

Kristoffer Borgli

'Dream scenario'

Nicolas Cage en una història que sembla escrita per a ell: un bon dia, milions de persones comencen a somiar en el Paul, un malaguanyat pare de família. Però és quan els somnis es tornen malsons que la vida del Paul es complica.

‘El otro lado’

Berto Romero, Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro

'El otro lado'

A Sitges també hi ha sèries: el thriller vampíric Romancero (ambientat a Andalusia), les 30 monedas d’Álex de la Iglesia i, sobretot, la comèdia de terror El otro lado, amb Berto Romero en el paper d’un investigador paranormal.

‘Raging grace’

Paris Zarcilla

'Raging Grace'

Una immigrant filipina sense papers que té cura d’un ancià terminal protagonitza una de les sensacions de terror de l’any, triomfadora absoluta del South by Southwest i del prestigiós Festival de Cinema Fantàstic de Neuchâtel.

‘Atrapados en un bucle infinito (River)’

Junta Yamaguchi

'Atrapados en un bucle infinito'

L’enginyosa i fresca pel·lícula de viatges en el temps Més enllà dels dos minuts infinits va ser la gran sorpresa de Sitges 2021. El seu director torna amb una història de bucles temporal (un cop més, de dos minuts) ambientada en una fonda.

‘Mars express’

Jérémie Périn

'Mars express'

No només de Miyazaki viu el fan de l’animació. A Mars express, una detectiva privada i el seu androide són contractats per localitzar un hacker. Ciència-ficció d’esperit Métal Hurlant i influències anime per renovar el cinema animat francès.

‘The Raid + Kill’

Gareth Evans, Nikhil Nagesh Bhat

‘The Raid’

Els nivells més alts de violència del festival es donaran en aquesta impactant doble sessió, que primer recupera en 4K la brutal obra mestra de Gareth Evans i a continuació estrena l’adrenalític festí d’acció de l’índia Kill.

Els horaris i els dies de projecció es poden consultar a la web oficial del festival. I per sobreviure a 10 dies de terror, una guia amb 10 restaurants per menjar a Sitges durant el festival.

stats