Obituari
Cultura Cinema 16/02/2023

Mor l'actriu Raquel Welch als 82 anys

Va protagonitzar films com ‘Fa un milió d’anys’, on un biquini icònic la va convertir en un símbol sexual als anys 60 i 70

ARA
2 min
L'actriu nord-americana Raquel Welch en una escena de la pel·lícula Fa un milió d'anys

BarcelonaL'actriu nord-americana Raquel Welch ha mort als 82 anys després d'una breu malaltia, segons ha confirmat la seva família. La seva carrera al cinema va emergir a mesura que el seu cos sortia del mar enfundada en un biquini de pell a la pel·lícula Fa un milió d'anys. Aquella imatge del 1966 es convertiria en icònica, en el pòster de pel·lícula més penjat a les llars americanes, i des de llavors Welch va ser considerada un símbol sexual de Hollywood durant els anys 60 i 70, i per a l'eternitat.

Nacuda a Chicago el 1940, el seu nom real era Jo Raquel Tejada, filla de pare bolivià enginyer i mare d'origen irlandès educada a Califòrnia. La seva imponent bellesa de seguida va ser carn de concursos de Miss de tota mena, i tant es pot dir que li va obrir la porta de la indústria del cinema com que li va suposar una mena de maledicció, estancada sense poder fer cap altre paper diferent que el de rossa explosiva (Marilyn Monroe havia mort el 1962, i la indústria de l'espectacle cinematogràfic perseguia icones).

Raquel Welch va començar la carrera televisiva com a dona del temps i al cinema, el 1964, al costat d'Elvis Presley amb un paper a Roustabout. Poc després, el 1966 participaria a Viatge fantàstic, el notable film de ciència-ficció de Richard Fleischer en què compartia repartiment amb Stephen Boyd i Donald Pleasence. Paral·lelament, va sovintejar comèdies i westerns com Bandolero! (1968), amb James Stewart i Dean Martin com a coprotagonistes. Entre altres títols, apareixia amb Frank Sinatra a La dona de ciment (1968) i amb Robert Culp a Hannie Caulder (1971). El seu moment més important en la interpretació va ser el Globus d'Or pel musical Els tres mosqueters, dirigit per Richard Lester el 1974.

Les següents dècades les dedicaria a fer papers menors al cinema, a anunciar productes de bellesa i a fer vídeos de gimnàstica al costat de Jane Fonda. També va protagonitzar un anunci del cava Freixenet el 1985. Va fer aparicions en capítols de sèries com Seinfeld (interpretant-se a ella mateixa) i a films com Una rossa molt legal.

stats