Circ
Cultura Circ 20/10/2022

Pepa Plana, Premio Nacional de circ 2022

El jurat destaca el paper de pionera de la pallassa de Valls

2 min
La pallassa Pepa Plana.

Barcelona"Per ser pionera a l'hora de posar la dona al focus de la creació circense, i concretament, en l'àmbit del pallasso". Aquest és l'argument del jurat que ha concedit el Premio Nacional de circ a Pepa Plana (Valls, 1965). El guardó, concedit pel ministeri de Cultura espanyol, està dotat amb 30.000 euros.

Plana, amb una llarga i sòlida trajectòria artística, ha convertit la seva companyia en un referent europeu del circ modern. Llicenciada a l'Institut del Teatre el 1989, després de fer alguns espectacles amb Pretèrit Perfecte va fundar la seva pròpia companyia el 1998. El propòsit era "fer teatre de pallassos pensats per a un públic adult". Aquesta és la línia que ha caracteritzat la seva producció, i que ja era present a l'espectacle De Pe a Pa, que va presentar a Fira Tàrrega el 1998, i que després va fer temporada a la Sala Muntaner de Barcelona. Giulietta (2000), Hatzàrdia (2004), L’atzar (2004) i Penèlope (2010) són altres produccions de Pepa Plana. El 2011 va fer Èxode amb Joan Montanyès Monti i Nan Valentí, en què els tres pallassos afrontaven el tema migratori, que va tornar a ser l'eix conceptual de Paradís pintat, estrenat al Festival Grec el 2016. Paral·lelament, va col·laborar amb el Cirque du Soleil, i va rebre el Premi Nacional de Cultura el 2014.

Amb la pallassa Noël Olivé va fer Veus que no veus (2018), un espectacle especialment reeixit que va passar pel Festival de Pallassos de Cornellà, el Festival Grec i el Temporada Alta, i que va fer temporada a l’Escenari Joan Brossa. I amb Nan Valentí va estrenar Si tu te'n vas, al Centre de les Arts Lliures de Barcelona, a principis del 2022. "No reproduïm estereotips masculins perquè no funcionaria. Com a pallasses sempre juguem amb la nostra feminitat, és una de les nostres armes", explicava Pepa Plana en la presentació de l'espectacle.

stats