cultura

El FASTT celebra cinc anys creixent, amb dotze espectacles en onze pobles

El festival itinerant programa tres espectacles que no s'han vist encara a les comarques gironines

4 min
Lady Panda és un espectacle de la Cia. Clara Poch

GironaCinquena edició del FASTT, el Festival d'Arts Escèniques de l'Empordà, que se celebrarà del 29 de juny al 28 de juliol i que enguany creix amb la incorporació de tres pobles més. En total seran onze: Agullana, Garrigàs, Ordis, Pont de Molins, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Mori, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür, on es representaran els dotze espectacles programats, tres dels quals encara no s'han representat mai a les comarques gironines.

'Adeu, Jane!' es representarà a Pont de Molins, un dels tres pobles que s'han sumat al FASTT aquesta edició.

Abans de començar la programació com a tal, el FASTT celebrarà una festa inaugural a Sant Climent Sescebes el 29 de juny a la qual estan convidats tots els artistes d'aquesta edició, així com els veïns dels micropobles participants. Allà s'hi presentarà el resultat del taller creatiu Micropobles a escena i hi haurà parlaments de les institucions que col·laboren en el projecte. El divendres 5 de juliol es donarà el tret de sortida al festival pròpiament dit amb l'espectacle Iaia, de Mambo Project, a Vilaür. Es tracta d'una proposta multidisciplinària que entra al menjador de la casa d'una iaia per reconstruir i reviure els seus records a partir de testimonis reals. Va guanyar el premi del públic del Festival Internacional de Teatre de Tarragona. L'endemà, el dissabte 6, Pont de Molins s'estrenarà com a micropoble del FASTT amb l'espectacle Adeu, Jane!, de Binomi, basat en una història real que reflexiona sobre els perills de la pressió estètica que reben les dones i la importància de l'acceptació i l'autoestima. El diumenge 7, a Vilamacolum la companyia mallorquina Hotel Iocandi representarà l'espectacle de circ-clown Peix, que tracta, des de la poètica de l'absurd, la mallorquinitat, l'impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud.

La companyia mallorquina Hotel Iocandi portarà 'Peix' a Vilamacolum.

El divendres 12, Sant Climent Sescebes, que també s'estrena com a poble del FASTT, acollirà l'espectacle Veus que no veus, de la companyia de Pepa Plana. En companyia de Clara del Ruste, Plana reivindicarà la figura de la pallassa amb un muntatge que preguntarà al públic com canvien i quin significat prenen els espectacles quan els protagonitzen dues pallasses en comptes de dos pallassos?

Pepa Plana portarà a Sant Climent Sescebes 'Veus que no veus'.

L'endemà, a Garrigàs la Sala Trono representarà You say tomato, una història d'amor que va començar amb un projecte musical trepidant que havia de portar els seus protagonistes al capdamunt de l'escena catalana. Com que amb el pas dels anys el seu somni no s'ha complert, es plantegen cap on va el seu projecte, així com la seva història d'amor. El diumenge 14 de juliol, a Vilanant el Kolektivo Konika presentarà La punta del meu nas, un espectacle circense per reconstruir la memòria col·lectiva. A partir de cinc cossos en joc, amb acrobàcies i cant, el muntatge convidarà a conèixer les particularitats de cadascú.

La Sala Trono representarà 'You say tomato'.

El següent cap de setmana, el divendres 19, a Rabós hi haurà una nit dedicada a la dansa amb dos espectacles. Picnic on the moon, de Júlia Godino i Alexa Moya, explorarà el contrast entre una realitat aparentment perfecta i un interior buit, en el qual la divisió entre realitat i falsedat s'ha difuminat. Posteriorment, la reconeguda companyia navarresa Led Silhouette, amb la direcció artística de Marcos Moraus, coreògraf de la prestigiosa companyia La Veronal, interpretarà Los Perros, una dansa apassionada que troba el seu sentit en la repetició i la catarsi. El dissabte 20, a la pista de bàsquet de Siurana hi arribarà Lady Panda, que combina dansa i circ, coproduït pel Grec Festival de Barcelona amb Mumusic Circus i Clara Poch en la direcció i interpretació. El muntatge és una metàfora per reflexionar sobre les polaritats humanes, la confusió social i l'impacte del pas dels anys a través d'un pèndol gegant que ocupa l'escenografia.

'La punta del meu nas', de Kolektivo Konika, es representarà a Vilanant el 14 de juliol.

El darrer cap de setmana, el divendres 26, a Sant Mori es presentarà la proposta Assajar és de covards, de la companyia Casa Real, una vetllada en què intèrprets, músics, direcció i dramatúrgia es trobaran per primera vegada el dia de la funció per crear un espectacle de dues hores de durada. El públic hi participarà ajudant a reinterpretar les escenes inicials. Després d'onze temporades a Barcelona, aquest espectacle arribarà a l'Empordà per donar visibilitat i ajudar a crear xarxa entre artistes de la comarca. L'endemà, a Ordis s'ha programat Solar, de la companyia Mos Maiorum, que tracta la història d'un micropoble on es projecta instal·lar 168 hectàrees de plaques fotovoltaiques en sòl agrari. Es tracta d'una decisió que pot canviar per sempre la vida del poble. El FASTT es clausurarà el diumenge 28 a Agullana amb Poi, de la companyia mallorquina D'es Tro, la història d'un home rural atrapat des de petit per l'efecte giroscòpic d'una baldufa.

Les entrades ja estan a la venda a través del web Fastemporda.cat. Fins diumenge la compra és preferent per als veïns i les veïnes dels micropobles i a partir de dilluns és per al públic en general.

La companyia Mos Maiorum presentarà el seu muntatge 'Solar', recentment nominat als premis Max 2024.
stats