Cultura
Cultura 08/05/2019

El Clownia abordarà la lluita contra el canvi climàtic a l'Espai Consciència

El festival organitza xerrades, tallers i fires per reflexionar-hi del 27 al 30 de juny

Acn
2 min

Barcelona'El capitalisme mata el planeta'. Aquest és el lema sota el qual l'Espai Consciència del Clownia, una fira d'entitats i col·lectius que se celebra paral·lela als concerts del festival, oferirà xerrades i tallers per aprofundir en la lluita contra el canvi climàtic.

El certamen, organitzat per Txarango a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) del 27 al 30 de juny, s'inspira en l'estada que el grup va fer al Brasil la tardor passada. "Els pobles indígenes ens van donar l'espai i el temps per revincular-nos amb l'essència i la terra", ha comentat Alguer Miquel, el cantant del grup, en la presentació de l'Espai Consciència.

Un espai per fer el món "d'una altra manera"

Els ponents de l'Espai abordaran temàtiques com les arrels, la terra, la sobirania alimentària i els refugiats climàtics. Hi haurà tallers sobre permacultura, ioga a l'aire lliure, una excursió pel poble i un altre titulat 'Sigues el canvi que vols veure al món'. La voluntat de sortir fora de la carpa de circ del Clownia és novetat aquest any, i es vincula a la idea de fomentar el territori i conèixer la natura que ens envolta.

Les psicòlogues Elena Crespi i Rosa Padrosa impartiran el taller 'Repensem el gènere', sobre noves feminitats i masculinitats, i un grup d'infants saharians faran un taller col·laboratiu per "trencar el silenci" sobre el Sàhara. Així doncs, l'Espai Consciència es planteja com un acte de militància, que no genera beneficis, però que Alguer considera imprescindible per fomentar entre els joves la idea que "el món pot ser d'una altra manera".

Sobirania política i alimentària

Pel que fa a les xerrades, s'abordarà el debat sobre la repressió de la mà d'un grup de familiars dels joves d'Altsasu i la periodista i companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, que moderarà la periodista Laura Rosel. Una altra de les sessions destacades és 'La terra per qui la treballa', sobre agroecologia i sobirania alimentària, en què el periodista del mitjà 'Crític' Roger Palà moderarà una conversa amb l'activista Gustavo Duch, el membre de Sindicat d'Obrers del Camp Xuanxo Valdivia i la presidenta de l'Associació Producte del Ripollès, Marina Puigcorbé.

L'última ponència tractarà sobre el moviment juvenil per la lluita del planeta, amb el meteoròleg Tomàs Molina, la membre de Fridays for Future Marina Abad i l'integrant de SOS Costa Brava Sergi Nuus. "L'activitat humana està malmetent el planeta. El sistema capitalista no té excuses ni miraments per carregar-se qualsevol cosa que troba pel camí. Volem oferir alternatives perquè n'hi ha", ha assegurat la representant de l'Espai Consciència, Anna Palou.

Més d'una vintena d'entitats participaran en la fira de col·lectius per donar a conèixer la seva tasca relacionada amb l'àmbit social. El Clownia d'aquest any va anunciar el 'sold out' el març passat.

stats