Cultura 13/09/2018

El Congrés dona via lliure a l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos

Tots els grups hi han votat a favor, excepte el PP i Cs, que s'hi han abstingut

Núria Martínez
1 min
Una tardor marcada per l’exhumació  de Franco i el conflicte patrimonial

MadridFranco deixarà d'estar enterrat al Valle de los Caídos. El Congrés ha aprovat el decret llei per exhumar les restes de Franco amb els vots a favor de tots els grups i amb l'abstenció del PP i Cs. A més, hi ha hagut dos diputats del PP que hi han votat en contra per error, segons han matisat fonts del partit. Des que a l'estiu es va anunciar l'exhumació de Franco, el PP i Ciutadans ja van criticar la mesura perquè consideren que "no és oportú ni prioritari" retirar el cos del dictador del Valle de los Caídos.

Precisament, per assegurar-se el suport d'ERC i del PDECat, Sánchez ha promès tramitar la norma com a projecte de llei i ha obert la possibilitat d'introduir més canvis a la llei de memòria històrica via esmenes.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat que no hi haurà "pau sense justícia" ni tampoc mentre es mantingui l'"atroç anomalia" que suposa que el dictador estigui enterrat al costat de les seves víctimes.

"Havíem d'haver-ho resolt abans però, amb l'entrada en vigor de la llei de memòria històrica, el retard és insostenible", ha insistit Calvo, que creu que després de 40 anys de democràcia aquesta "anomalia" democràtica "cal que es tanqui".

Segons ha apuntat Calvo, les restes del dictador es traslladaran al lloc que designi la seva família o, en tot cas, "a un lloc digne". El cas és que la família Franco ha intentat impossibilitar l'exhumació, demanant fins i tot al Defensor del Poble que recorri al Tribunal Constitucional contra el decret llei per "profanació de sepultura".

stats