MÚSICA
Cultura 02/07/2019

El director de 'Tot passejant Miss Daisy', l'estrella del cinema al Grec

La Filmoteca estrena la nova pel·lícula de Bruce Beresford en la secció cinèfila del festival

Jordi Garrigós
2 min
Bruce Beresford

BarcelonaEls antípodes protagonitzen una nova col·laboració entre el Festival Grec i la Filmoteca de Catalunya, que aquest estiu ha posat el punt de mira en el cinema australià i neozelandès. El plat fort del cicle, que inclou setze títols de producció 100% autòctona, és la presència de Bruce Beresford, director de l'oscaritzada 'Tot passejant Miss Daisy' (1989), que ha estrenat a Barcelona la seva última pel·lícula, 'Ladies in black' (2018).

Inèdita fins ara a l'Estat, Beresford ha presentat la pel·lícula aquest dimarts a la Filmoteca. Un film que retrata "una situació molt concreta que va viure a Austràlia després de la Segona Guerra Mundial: el principi del cosmopolitisme amb l'arribada d'una nova immigració", explica. Angourie Rice posa cara a la Lisa, una noia que a finals dels anys 50 vol anar a la universitat tot i l'oposició de la seva família. L'última pel·lícula de Beresford no serà l'única que es podrà veure al Grec, que també ha programat 'Breaker Morant' (1979), 'Mao's last dancer' (2009) i 'Els habitants de la perifèria' (1985), en la qual el director entra per primera vegada a tractar el dia a dia de la població aborigen del seu país: "Vaig agafar interès per retratar comunitats després d'un viatge a Nigèria, ja que jo vivia a Sidney i allà no hi veies cap aborigen", ha explicat.

Tot i que Beresford considera 'Black Robe' (1991) com la seva "millor pel·lícula", el cineasta és mundialment conegut per dues obres que van portar-lo a la gala dels Oscar: 'El preu de la felicitat' (1983), pel·lícula nominada en cinc categories que va guanyar l'estatueta d'actor protagonista per a Robert Duvall, i 'Tot passejant Miss Daisy' (1989), que va obtenir quatre Oscars, entre els quals el de millor pel·lícula i guió adaptat. Sobre aquest film, Beresford va recordar que els estudis "no el veien clar, un cop rodat", i que si va acabar sent un èxit va ser gràcies a l'interès del productor: "Ens deien que no teníem actors famosos, que ningú coneixia aquell tal Morgan Freeman, però va començar en cinemes petits i va acabar sent un gran èxit".

'Tot passejant Miss Daisy' és una pel·lícula amb un argument que recorda l'última guanyadora dels Oscars, 'Green book', que el director australià considera un cinta "fantàstica" i diferent de la seva. Finalment, Beresford, que també dirigeix òperes, ha defensat les plataformes televisives: "Ara mateix el cinema sembla reservat al cinema de superherois i la televisió és el lloc on estrenar coses més interessants", ha opinat l'australià, que ha visitat Barcelona per tercera vegada.

stats