Cultura 04/05/2014

'Doll d'amor' guanya la 25a edició del concurs 'La Sardana de l'Any'

L'Auditori escull en jurat popular la millor peça del 2013 i estrena 'El Crit del Temps' amb orquestra, cobla, cors, i veu blanca per commemorar el Tricentenari

Acn
3 min
Hostench, el segon al darrere, al costat d'altres premiats en aquesta edició / ACN

Barcelona'Doll d'amor', del compositor Joaquim Hostench, és la peça que s'ha imposat a la final del concurs 'La Sardana de l'Any'. L'ha escollit el públic a l'Auditori de Barcelona, entre les deu peces que han arribat en aquesta darrera fase, en la 25a edició del concurs. S'ha imposat per 1.744 vots, per davant de 'Festiu d'estiu', la segona més votada, amb 1.073. A banda, la crítica ha premiat també 'Festeig i encís' de Joan Francesc Vidal. En l'acte, organitzat per la Confederació Sardanista de Catalunya, també s'ha sentit per primer cop la peça 'El Crit del Temps', una obra de Xavier Pagès i Corella, que amb orquestra, cobla, cors i veu blanca commemora els fets de 1714.

En la primera part de l'acte aquest dissabte al vespre a l'Auditori, les cobles Mediterrània i Sant Jordi -és l'oficial de Barcelona, la ciutat que aquest 2014 ostenta el títol de Capital de la Sardana- s'han alternat per interpretar les deu sardanes que han arribat a la final d'aquesta edició, que premia la millor peça del 2013. El premi popular s'ha conegut després que els assistents a un Auditori gairebé ple hagin puntuat cadascuna de les peces i hagin dipositat els vots en urnes a l'entrada. Les deu finalistes formen part de les 200 noves sardanes que s'han estrenat aquest any i que prèviament van ser destriades i separades a un grup reduït de 56 per part dels músics Joan Jordi Beumala, Joan Josep Blay i Bernat Castillejo.

Així doncs la que s'ha endut el major nombre de vots del públic ha estat 'Doll d'amor' del compositor Joaquim Hostench. S'ha endut el Premi popular de La Sardana de l'Any, a la sardana més votada pel públic assistent al concert final, aquest vespre a l'Auditori de Barcelona. La segona més votada, 'Festa d'estiu', l'Olivier Marquès, s'ha adjudicat l'accèssit. Dels deu compositors finalistes, sis arribaven per primer cop a la final.

Hostench ha explicat a l'ACN que va compondre la peça per la seva néta i ha afirmat que es va presentar al concurs sense pensar-se que en podria resultar guanyador. Per això ha qualificat de "sorpresa" el moment que han anunciat el seu nom a l'Auditori. "Hi ha sardanes molt maques, amb categoria musical, la meva és un cant", ha apuntat.

Poca estona abans s'ha donat a conèixer el premi de la Crítica, que és per a la sardana que més vots ha rebut per un jurat format per sis músics reconeguts. També s'ha premiat la segona més votada d'aquesta categoria amb un accèssit. Són 'Festeig i encís' de Joan Francesc Vidal, i 'Ripoll, bressol i capital', de Francesc Teixidor, com a accèssit, respectivament.

Estrena d'El Crit del Temps'

Una de les novetats d'aquesta 25a edició és que s'ha estrenat la peça 'El Crit del Temps', una obra de Xavier Pagès i Corella i amb lletra de Joan Duran i Ferrer. Es tracta d'una peça de format lliure pensada per a orquestra, cobla, cors i veu blanca , que pretén commemorar els fets de l'Onze de Setembre de 1714.

S'ha interpretat en la segona part de l'acte, just abans de fer-se públics els resultats del premi popular, i hi han posat música i veu la Giorquestra, la Polifònica de Puig-reig, la coral Càrmina, la coral Sant Jordi, el cor Òpera de Cambra de Sant Cugat i la veu solista de Núria Prats. L'autor de l'obra ha explicat que la peça recrea musicalment instants de les batalles d'ara fa 300 anys així com la caiguda del mur de Barcelona. Una part instrumental amb "tocs d'oració, la batalla com evoluciona fins a la caiguda de la muralla" i a la segona amb intervenció del cor i la veu solista "es reflexiona" del que va passar llavors i del que passa ara, és "una obra reivindicativa", ha reblat.

També s'ha interpretat 'Glosa a l'Emigrant' de Gaietà Renom, 'Marinada' d'Antoni Pérez Moya i 'Somni', de Manel Saderra. En total, més de 200 artistes damunt de l'escenari.

Un cop ha acabat l'acte, la cobla Mediterrània ha tocat a l'esplanada de l'Auditori per una ballada conjunta de sardanes. La propera edició de 'La Sardana de l'Any' serà a Figueres.

stats