Memòria històrica

Edith Bruck, supervivent d'Auschwitz, rebutja un premi "d'un poble que segueix honorant Mussolini"

L'escriptora jueva havia sigut reconeguda amb un guardó a la ciutat italiana d'Anzio

ARA
2 min
Benito Mussolini

BarcelonaL'escriptora jueva italiana Edith Bruck, de 90 anys i supervivent del camp d'extermini d'Auschwitz, ha rebutjat una condecoració d'Anzio al saber que la ciutat italiana manté la ciutadania honorària al dictador feixista Benito Mussolini. "L'agraeixo, però no puc acceptar el Premi de la Pau on fermenta la nostàlgia activa per l'època més vergonyosa, inesborrable per a qui la va viure", ha escrit Bruck en una carta oberta adreçada a l'alcalde d'Anzio, Candido de Angelis, de la Lliga.

Bruck, nascuda a Hongria però amb nacionalitat italiana, havia sigut guardonada amb el Premi de la Pau amb què l'Ajuntament d'Anzio commemora el desembarcament de les tropes aliades el gener del 1944, durant la Segona Guerra Mundial. El premi, tal com recull l'agència Efe, volia reconèixer "la contribució i el compromís social" de Bruck com a supervivent i testimoni de l'Holocaust i la seva feina de divulgació entre les generacions joves. L'escriptora l'ha rebutjat perquè el 2019 el consistori d'Anzio no havia volgut homenatjar Adele Di Consiglio, jueva perseguida, i, en canvi, mantenia la distinció a Mussolini.

"Estimat alcalde, hauria tornat encantada a la seva ciutat pel Premi de la Pau si no hagués sabut que es va negar el reconeixement a una correligionària meva, Adele Di Consiglio, una dona sola i supervivent de la barbàrie nazifeixista que va acabar amb la seva família i amb la meva", escriu Bruck, que retreu a l'alcalde que fos "revalidada la ciutadania honorària a Mussolini, que encara té molts seguidors al seu territori i a la mateixa Europa, que té poca memòria".

L'alcalde d'Anzio lamenta la decisió de Bruck, que, segons ell, menysprea "tota la ciutat", distingida amb la Medalla d'Or al Mèrit Civil per "l'admirable exemple" de reconstrucció física i social després dels violents combats de la guerra. Mussolini té la ciutadania honorària d'Anzio des del 1924 i cap alcalde l'hi ha retirat, ni els tres comunistes, ni els dos socialistes, ni el republicà, ni el de la Democràcia Cristiana, tal com ha recordat l'alcalde actual.

stats