Arquitectura
Cultura 24/02/2022

El Festival d'Arquitectures de Barcelona ja té nom: Model

La primera edició inclourà debats i instal·lacions efímeres i se celebrarà del 5 al 15 de maig

2 min
Beth Galí, José Luis de Vicente, Eva Franch i Gilabert, Janet Sanz i Assumpció Puig a l'edifici de l’Editorial Gustavo Gili.

BarcelonaNovetats al Festival d'Arquitectura de Barcelona, que no serà d'arquitectura, sinó d'arquitectures en plural. Es dirà Model, un nom "molt connotat", tal com ha admès aquest dijous en roda de premsa Janet Sanz, la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona; Model era el nom d'una de les presons de la ciutat, per exemple. La direcció artística la comparteixen les arquitectes Eva Franch i Gilabert i Beth Galí i l’investigador cultural José Luis de Vicente, i la primera edició se celebrarà del 5 al 15 de maig sota el lema Re-créixer. Franch considera que "recréixer" és un concepte que permetrà obrir un diàleg de ciutat entre postures antagòniques: la del creixement costi el que costi del neoliberalisme i la del decreixement de les veus més crítiques amb el model capitalista actual.

El festival, coorganitzat per l'Ajuntament barceloní i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), serà la primera cita de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026, i tindrà Copenhaguen com a ciutat convidada. Segons Sanz, està concebut com un "espai de reflexió i de festa" i el propòsit és que continuï celebrant-se més enllà del 2026. De moment s'ha presentat el marc conceptual de la cita, i més endavant es concretaran les accions i els participants. Hi haurà debats i instal·lacions artístiques, però la voluntat és que hi hagi "formats experimentals" que se surtin de les presentacions convencionals.

"Volem desafiar els models heretats per crear-ne de nous. Produir models utòpics i experimentals per repensar com volem viure junts", diu Franch, que s'encarregarà de la direcció del projecte, amb un especial focus en l’experimentació i les relacions locals i internacionals. Galí treballarà l'àmbit més "reflexiu i lligat al pensament", De Vicente coordinarà la part d’innovació i intervenció urbana, com ara les instal·lacions efímeres que hi haurà en diferents espais públics i equipaments situats en un circuit de set quilòmetres que "seguirà el traçat de les rondes de Ciutat Vella com a espai històric de transició i experimentació". "Barcelona és un laboratori per pensar i experimentar l'espai públic", diu De Vicente, que comparteix amb Franch la idea de treballar amb "l'arquitectura experimental i especulativa" per "repensar qui som, què fem i com ho fem".

Entre els conceptes que funcionaran com a eix del festival hi ha ressituar, reutilitzar, replantejar i rediversificar; i com diu Galí, es posaran sobre la taula "cinc temes que expliquen la ciutat des dels seus conflictes i des dels seus valors". Un és la relació de l'arquitectura amb les generacions del futur i amb la gent gran que té "dificultats per desplaçar-se per l'espai públic". El segon, els vincles entre ciutat, cultura i contemporaneïtat. El tercer tema té a veure amb l'arquitectura que transcendeix l'espècie humana, perquè, com assegura De Vicente, "no podem pensar només en una arquitectura per a les persones". El quart fa referència a la responsabilitat de l'arquitectura a l'hora de crear espais més igualitaris i accessibles. I el cinquè tema del festival és la intervenció de l'arquitectura en el medi en un moment de transició energètica.

stats