Música
Cultura 09/07/2015

El III Festival de Música Antiga de Poblet homenatjarà Ramon Llull

Les formacions que dirigeix Jordi Savall oferiran tres concerts els dies 14, 15 i 16 d'agost al Monestir de Poblet, on també es recordarà el genocidi armeni

Acn
2 min
Ramon Llull / WIKIPEDIA

BarcelonaEl Reial Monestir de Santa Maria de Poblet acollirà per tercera vegada el Festival de Música Antiga de Poblet, enguany els dies 14, 15 i 16 d'agost. El certamen que dirigeix Jordi Savall consta de tres nits musicals, cada una a càrrec d'una de les tres formacions que creades pel mestre, Hespèrion XXI, Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya. Inaugurarà el festival el concert 'Ramon Llull. Temps de conquestes, diàleg i de conhort', amb què es commemoraran els 700 anys de la mort d'aquesta figura universal de la llengua i cultura catalanes. Les altres dues propostes són 'L'esperit d'Armènia', en record del centenari del genocidi armeni, i 'L'ofrena musical' del Testament de J.S. Bach.

Sota el títol de 'Les Mil i Una nits de Músiques', enguany el Festival de Música Antiga de Poblet consta de tres concerts, i no dos com en la darrera edició del 2014. La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI protagonitzaran el concert inaugural, en commemoració del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, el dia 14 d'agost. Aquest concert és l'avançada del concert inaugural de l'Any Llull (2016), que tindrà lloc a Palma el 27 de novembre i el 28 a l'Església del Pi (dins de la temporada de L'Auditori).

"Sense emoció no hi ha memòria"

El concert, basat en la vida de Ramon Llull il·lustrarà els esdeveniments més importants de la seva vida i de l'època en què va viure a través de la música, i exemplificar així la riquesa d'una època i un patrimoni musical de valor universal.

Aquest és, de fet, un dels objectius d'aquest festival, "esdevenir un matrimoni entre el valor patrimonial del Monestir i la música" de la mà de Jordi Savall, segons ha expressat el Prior del Monestir de Poblet, Lluc Torcal.

'L'esperit d'Armènia', l'endemà, amb l'Hespèrion XXI i una selecció de músics armenis, vol ser un homenatge al poble armeni ara que es compleix un segle del genocidi de què van ser víctimes. L'homenatge es farà a través "de la seva música". Músics armenis com Tigran Tchukhadjan o Komitas són alguns dels autors del repertori escollit per Savall.

"Estem convençuts que sense emoció no hi ha memòria, sense memòria no hi ha justícia i sense justícia no hi ha civilització, i sense civilització els éssers humans no tenim futur", reflexiona Savall en una nota escrita sobre aquest concert.

Per acabar el festival, Le Concert des Nations oferirà dues de les tres composicions que formen part del que s'ha anomenat el 'testament' de Bach. 'L'Ofrena musical' i 'L'art de la fuga', però no la Missa en si menor, que Savall ja ha portat a l'escenari en altres ocasions. Les dues obres escollides mostren, segons el mestre Savall, "el saber i el talent de Bach en l'art de la composició, en el del contrapunt i la seva capacitat inventiva i els eu sentit de forma, estructura i nombre".

stats