ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 28/06/2013

Fira Tàrrega manté el múscul al marge de la crisi

El mercat d'arts escèniques programarà 78 muntatge

Laura Serra
3 min
La companyia basca Ertza presentarà a Tàrrega 4x4, un muntatge de dansa urbana.

BarcelonaNi una queixa, ni un lament. Fira Tàrrega ha fet públic el cartell del festival que celebrarà al setembre que ve (del dia 5 al 8) com si la crisi no hagués castigat el sector de les arts escèniques, que en realitat està patint de valent els magres pressupostos municipals, l'increment de l'IVA i la caiguda de taquilla. Després de fer malabarismes, han aconseguit mantenir les xifres: en total, es podran veure 78 espectacles de 77 companyies -la majoria dels quals seran estrenes i vindran de creadors del país- amb un pressupost molt semblant al de l'any passat, 1,14 milions d'euros. Esperen atreure el mateix nombre de programadors que en anteriors edicions (uns 200) i l'espai professional de la Llotja està ja tot reservat. Una altra nota positiva és que han pogut abaixar entrades (dels 19 euros als 15, 12 i 5, en funció dels espais, o bé 0 si és en espais oberts).

El secret? "Som hiperactius. Produïm en espècies, intentem assegurar un circuit a les produccions gràcies a moltes col·laboracions amb altres espais i festivals i treballem amb ajuntaments perquè obrin els seus teatres als creadors i els programin -explica Jordi Duran-. Treballem pensant en el mercat, entès en global: el català, l'espanyol i l'internacional". La fira del carrer de Tàrrega ha sigut des dels orígens el gran aparador del teatre català, en especial dels espectacles de carrer -que enguany representa el 75% del cartell.

Fer del carrer una àgora de debat

El que sí que reflectirà el context social i polític actual seran els espectacles seleccionats. La companyia de dansa Nats Nus s'ocuparà de la inauguració. Toni Mira està creant un muntatge inspirat en la realitat més immediata i amb el canvi com a tema. Vuit ballarins protagonitzaran una obra de dansa, acrobàcia i vídeo a Transforma-T . "Convertim el carrer en una autèntica àgora de debat del que ens preocupa -diu Duran-. Les tres claus de la programació del 2013 són la novetat, la multiplicitat i la connexió temàtica i formal amb l'actualitat; hi ha les últimes tendències internacionals i les noves tecnologies".

Entre la programació destaquen les produccions que han nascut gràcies als Laboratoris Creatius de la Fira, com els muntatges d'Insectotròpics, Joan Català i Macarena Recuerda Sheperd. També hi apareixen noms coneguts com els de Ponten Pie (que fan un gir en el seu circ gestual); el dramaturg Esteve Soler, que escamparà el nou Contra la ciutat per Tàrrega; la coreògrafa Mar Gómez; el ballarí Pere Faura o l'últim espectacle experimental de la fundació d'Ernesto Collado, entre altres.

Per als espectacles de sala han escollit propostes amb fort contingut visual que puguin viatjar per tot el món: de dansa, com la cia. Sol Picó, de circ, com Leandre, la francesa Cru, Zirkus Frak i la revelació de Psirc, o bé espectacles musicals com el dels Jashgawronsky Brothers.

Mèxic és el país convidat del 2013, amb cinc espectacles que representen "una selecció de l'escena mexicana", segons Duran. Hi ha des de la reinterpreta ció transgressora de El Rei Lear que fa Richard Viqueira i la Compañía Nacional de Teatro a Carnada , fins a una descarnada versió de Les criades de Genet titulada Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar. Hi haurà altres apostes internacionals, com els ballarins britànics de la Company Chameleon, els xilens del Teatro del Niño Proletario o el teatre-dansa dels italians Ondadurto.

Fira Tàrrega completa la programació amb workshops , trobades professionals, meetings , xerrades, formació i 28 propostes incloses al Programa Empresa.

stats