Cultura 17/11/2014

31 fotògrafs exposaran a l'Arts Santa Mònica 365 imatges sobre la realitat social de Catalunya el 2014

El projecte, titulat '1 dia 1 foto' reflecteix l'actualitat econòmica, política i cultural del país i també les tensions i desigualtats

Ara
2 min

Barcelona31 fotoperiodistes catalans de diferents mitjans han immortalitzat la realitzat, social, cultural i política catalana des de l'1 de gener. La seva tasca es perllongarà fins al 31 de desembre i l'endemà exposaran el resultat, titulat '1 dia, una foto', a l'Arts Santa Mònica. La mostra romandrà oberta fins al 12 d'abril.

'1 dia 1 foto' es remunta al desembre del 2013, quan un grup de fotògrafs, entre els quals hi ha els reporters de l''Ara' Francesc Melcion, Cristina Calderer i Pere Tordera, va decidir engegar un projecte que tingués com a eix central la vida quotidiana a Catalunya i que reflectís l'actualitat social, econòmica, cultural i política del país. El 2014 ha estat marcat per la Diada, el 9-N i l'abdicació del rei Joan Carles, entre altres esdeveniments, però aquests 31 fotògrafs han volgut agafar distància de l'actualitat per donar-ne la seva pròpia versió i també reflectit la vida quotidiana a les 41 comarques catalanes.

El projecte va suposar un repte per als professionals, perquè el van haver de combinar amb la feina i van haver de treballar amb poc temps i tenint en compte les condicions climatològiques. "Hem treballat amb llibertat absoluta i amb una responsabilitat total. Cada fotògraf ha sigut el comissari i l'editor de les seves imatges", diu el fotògraf Julio Carbó, l'ideòleg i el coordinador de la iniciativa. "Els fotògrafs tenim un tarannà especial, la nostra feina és difícil d'entendre i no havíem fet res mai junts", va dir la Anna Jiménez sobre la importància que aquest projecte té per al sector.

Fotografia de grups dels fotògrafs participants en el projecte '1 dia 1 foto'

Fotografia de grup dels fotògrafs participants en el projecte '1 dia 1 foto' / JORGE REPRESA

Cadascun dels 31 reporters que participen en el projecten tenen un dia del mes assignat. Aquest és el calendari:

Calendari dels fotògrafs del projecte '1 dia 1 foto' / ARA

Amb motiu del projecte '1 dia 1 foto', el fotògraf Gianluca Battista està realitzant un documental sobre la tasca dels fotoperiodistes del projecte. Podeu veure'n el tràiler aquí:

A més del documental, es publicarà un llibre on les 365 imatges estaran acompanyades de textos dels escriptors Llucia Ramis, Sergi Pàmies, Eduardo Mendoza, Kiko Amat, Najat El Hachmi, Albert Sánchez Piñol, Txema Martínez, el filòsof Josep Ramoneda, el periodista Jordi Évole, l'arquitecte Carme Pinós, la sociòloga Marta Rovira Martínez i la historiadora de la fotografia Laura Terré Alonso.

stats