Cultura 13/02/2012

La francesa 'The Artist' arrasa als premis de la Acadèmia britànica

Pedro Almodóvar s'ha endut un Bafta a la millor pel·lícula de parla no anglesa contra tot pronòstic i Meryl Streep ha estat considerada la millor actriu pel seu paper a 'The Iron Lady'

Efe
2 min
Jean Dujardin ensenya el seu Bafta  ala premsa / EFE

LondresLa cinta muda i en blanc i negre 'The Artist' ha arrasat a la gala del cinema britànic en aconseguir 7 Bafta, en una nit que consagra Meryl Streep en el paper de Margaret Thatcher i que premia contra tot pronòstic Pedro Almodóvar.

En una cerimònia que s'aventura com una prèvia amb sabor britànic dels Oscars, una cinta francesa és la que s'ha emportat tots els honors, alçant-se amb set dels dotze guardons als quals aspira i consolida el seu paper de favorita per als premis de la Acadèmia de Hollywood, que s'entregaran d'aquí a dues setmanes.

Cinema mut

'The Artist' ha aconseguit el premi de millor pel·lícula, millor actor per al francès Jean Dujardin i millor director i millor guió original per Michel Hazanavicius, que ha pujat fins quatre vegades a l'escenari del Royal Opera House de Londres a recollir guardons.

El domini de 'The Artist' ha estat atn gran que no ha sorprès Peter Straughan quan ha rebut el Bafta al millor guió adaptat, un dels dos que s'ha endut la cinta britànica 'Tinker Tailor Soldier Spy', que estava nominada en onze categories. "Agraeixo a 'The Artist' que no s'hagi basat en un llibre", ha ironitzat.

L'autoritat de la cinta francesa, que també s'ha emportat els premis a millor banda sonora, millor fotografia i millor vestuari, deixa també sense premi al compositor espanyol Alberto Iglesias, nominat per la música de 'Tinker Tailor Soldier Spy'.

Almodóvar contra pronòstic

Una de les sorpreses de la nit va ser la victòria de 'La piel que habito', del director espanyol Pedro Almodóvar, en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa, ja que totes les apostes es decantaven per la iraniana 'The separation'.

Aquest és el cinquè Bafta per al director manxec, que no ha assistit a la gala a Londres i ha enviat una nota d'agraïment llegida pel presentador del premi, l'actor de Bollywood Anil Kapoor.

Meryl Streep, valor segur

Per contra, una de les guanyadores que es donaven per segures eren Meryl Streep, que ja té dos Bafta. A més de consagrar-se al Regne Unit amb la seva interpretació de Margaret Thatcher a 'The Iron Lady', la intèrpret, de 62 anys, ha regalat un dels moments de la nit en perdre la seva sabata quan pujava les escales de l'escenari per recollir el premi a millor actriu.

L'actor Colin Firth, que presentava el guardó, va recollir la sabata i l'hi ha col·locat al peu de l'actriu, de 62 anys, i convertida per un moment en Ventafocs. Meryl Streep ha recollit el premi visiblement emocionada en recollir el seu Bafta a la millor actriu.

'The Iron Lady' també ha aconseguit el Bafta al millor maquillatge i perruqueria, en una gala on les grans expectatives dipositades pel cinema britànic no s'han vist complertes.

Scorsese, honorífic

'Hugo' de Martin Scorsese, aspirava a nou categories, entre elles millor director. Encara que no ha guanyat el Bafta al millor director, el realitzador nord-americà ha rebut un dels aplaudiments més càlids de la nit al recollir el Bafta honorífic a la seva trajectòria, que inclou pel·lícules com 'Taxi Driver', 'Infiltrados' o 'Toro salvaje'.

El canadenc Christopher Plummer s'ha emportat el Bafta a millor actor secundari, convertint als seus 82 anys en l'intèrpret més veterà en aconseguir-ho, mentre que la nord-americana Octavia Spencer s'ha imposat com a millor actriu secundària pel seu paper de criada negra a 'The Help'.

stats