Patrimoni
Cultura 04/11/2020

Els Franco accepten entregar el Pazo de Meirás però continuen litigant als jutjats

L'estat havia demanat executar de manera imminent la sentència que els obliga a tornar la finca

Sílvia Marimon Molas
2 min
El Pazo de Meirás

BarcelonaEls hereus de Franco finalment han cedit, de manera provisional, en una batalla que fa anys que dura. Han acceptat tornar al patrimoni públic el Pazo de Meirás. Però res és definitiu. Els nets del dictador persistiran en la seva batalla judicial i ja han presentat un recurs contra la sentència que els obliga a tornar la finca. Així ho assegura el mitjà gallec Praza.gal, que ha tingut accés a fonts del jutjat de primera instància de la Corunya. Ho fan sota pressió perquè el 29 d'octubre el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, havia anunciat que l'Advocacia de l'Estat sol·licitaria de manera imminent l'execució provisional de la sentència.

Recuperar el Pazo de Meirás, la casa d'estiueig de la família Franco a Galícia, és una llarga reivindicació de moltes entitats i associacions gallegues. La Junta Pro Devolución del Pazo de Meirás, integrada per la Diputació de la Corunya, quaranta ajuntaments i entitats i associacions de memòria, no ha deixat mai de batallar perquè la família Franco tornés una finca que considera que va ser espoliada. El 2 de setembre passat, una jutge els va donar la raó en una demanda en què també es va personar l'Estat.

La jutge va assegurar que la suposada compravenda que es va fer el 24 de maig del 1941, amb què el dictador va aconseguir inscriure el Pazo de Meirás a nom seu, va ser una "simulació" i, per tant, conclou que la compravenda era nul·la. La jutge considera que la finca es va incorporar a l'inabastable patrimoni dels Franco de "mala fe", una mala fe que es demostra en el moment en què es va firmar una compravenda sense pagar: "El Caudillo accepta la donació del Pazo de Meirás com a cap d'estat i després atorga una escriptura pública, el 24 de maig, amb l'únic objectiu d'inscriure aquest bé al seu nom al Registre de la Propietat, sense posar-hi cap preu", va explicitar la jutge.

La Fundació Francisco Franco era qui es feia càrrec, fins fa poc, de gestionar les visites a una casa, gens austera, on abunden els caps d'animals i els quadres amb Franco d’uniforme i en posició de llançar-se a la conquesta.

stats