Cultura 21/08/2018

Guirao revisarà la rebaixa de l'IVA si els cinemes no la repercuteixen en el preu de les entrades

Segons el ministre de Cultura i Esport, només un 50% de les sales han aplicat la rebaixa

Efe / Ara
2 min
Cinema Aribau de Barcelona

Entrades un 8,8% més cares

L'associació de consumidors Facua ja va denunciar que el 70% dels cinemes no havien repercutit la baixada de l'IVA en les entrades. Segons Facua, els cinemes havien fet "una pujada encoberta" amb la finalitat d'augmentar els seus marges de benefici. La denúncia de Facua es va veure confirmada per un informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) segons el qual el preu de les entrades de cinema, teatre i espectacles, exclosos els impostos, havia pujat un 8,8% durant el mes de juliol.

Tot i ser la pujada més gran registrada per l'INE, diu l'informe, el consumidor no l'ha vist reflectida en el preu final de l'entrada perquè s'ha vist compensada per la baixada de l'IVA. En total, segons l'INE, el preu de les entrades de cinema abans d'impostos ha pujat durant l'últim any un 9,7%. I si comparem el preu final, després d'impostos, les entrades són avui un 0,1% més cares que l'any passat, quan l'IVA era del 21%.

Les xifres dels exhibidors

La Federació d'Exhibidores de Cinema d'Espanya (FECE) ha ofert les seves pròpies xifres en resposta a les estadístiques del govern. Segons els exhibidors, les entrades de cinema han baixat en un mes una mitjana de 40 cèntims, ja que han passat dels 6,22 euros als 5,82 de juliol. Citant dades de ComScore, auditoria de referència del sector, entre el juliol de l'any passat i aquest, les entrades de cinema han viscut una "clara rebaixa" arran de la reducció de l'IVA.

La FECE, a més, ha destacat l'esforç de les sales de cinema en els últims cinc anys perquè l'augment de l'IVA no afectés els espectadors. Segons l'associació, el preu mitjà el 2011 era de 6,48 i l'any següent, el de la pujada de l'IVA del 8% al 21%, només es va incrementar el preu mitjà de l'entrada fins a 6,52 euros. El 2013, continua la FECE, el preu es va rebaixar a 5,89 euros, una xifra que es va elevar el 2016 a 5,91 euros i el 2017 a 5,92 euros.

stats