8-M

Les dones continuen sent clara minoria en la direcció de teatres i museus de Barcelona

Hi ha molts més homes premiats i tan sols un 8% dels carrers tenen nom de dona

ARA
3 min
Premis Ciutat de Barcelona

BarcelonaLes dones continuen sent clara minoria en la direcció de grans equipaments barcelonins. Tampoc s’ha aconseguit la paritat en els grans premis que atorga l’Ajuntament de Barcelona. I, a primer cop d’ull, pot semblar que hi ha paritat en la direcció dels festivals, però les distàncies augmenten en paral·lel a la importància de l’esdeveniment: el 56% dels festivals de més de 20.000 assistents són dirigits majoritàriament per homes, un percentatge que augmenta al 69% en els de més de 50.000 assistents, segons les dades que ha facilitat aquest dilluns l'Institut de Cultura de Barcelona amb motiu del 8-M. Aquesta és la radiografia cultural municipal amb mirada de gènere.

Qui dirigeix els equipaments?

Depèn del sector. Les dones són majoria en biblioteques (83%), centres cívics (72,%) i fàbriques de creació (55%), i de manera paritària en arxius i centres d’exposicions. Ara bé, són menys d’un terç en teatres, auditoris, museus i espais d’interès patrimonial. Tan sols un 33% de les directores de teatres són dones i el percentatge encara cau més en els museus: un 29%. No hi ha cap dona al capdavant dels equipaments musicals. 

Clara minoria en els festivals de música 

Els festivals d'arts escèniques i d'arts visuals són dirigits majoritàriament per dones, i els de música i multidisciplinaris per homes. Així, per exemple, ni en el Mercè Música ni en el BAM hi ha hagut cap dona al capdavant del 2011 al 2020.

Tampoc hi ha gaire paritat als festivals literaris. El BCN Negra sempre ha estat comissariat per homes, però hi ha augmentat la participació femenina: el 2018 hi havia un 29% de dones i l’any passat la xifra va arribar al 37%. El Premi Carvalho, en quatre anys, ha correspost a dos homes i a dues dones. Hi ha més paritat al comissariat del BCN Poesia, però cap dona s’ha emportat els Jocs Florals en els últims quatre anys. L’any passat la meitat de participants van ser dones.

Les dones, majoria a les direccions dels espectacles del Grec

El 2012 tan sols un 31% de dones tenien el rol de direcció als espectacles del Grec, però la xifra –amb alguns alts i baixos– ha anat a més en una dècada: l’any passat hi va haver un 55% de dones directores. Les dones també van ser majoria al Ciutat Oberta, un 54% de les ponents, i a la Biennal Ciutat i Ciència, un 56%. 

Menys premiades que els homes

En els últims onze anys, i amb tan sols una excepció el 2012 –en què hi va haver un 40% de dones premiades–, els Premis Ciutat de Barcelona han premiat molts més homes: les dones mai han superat el 33%. Les medalles al mèrit cultural, artístic o científic també han correspost molt més en els homes: des del 2011 hi ha hagut 25 homes premiats i sols 4 dones. Continuen sent clara minoria al nomenclàtor: tan sols un 8% dels carrers de Barcelona tenen nom de dona.

Als museus, públic paritari

Les dones són clara majoria als clubs de lectura de les biblioteques, un 79%, i també en són més usuàries: un 55%. En canvi, als museus hi ha paritat: un 51,4% el 2020, abans del covid, i un 56% durant la pandèmia. Hi ha també diferències segons el tipus de museus. Segons les enquestes que es van fer el 2019, les dones eren majoria a la Virreina (57,7%), al Museu Etnològic (57%) i al Monestir de Pedralbes (59,8%). En canvi, eren minoria al Museu Marítim (31,7%), al Castell de Montjuïc (44,9%) i al Museu d’Història de Barcelona (44,3%).

stats