Cultura 07/02/2013

Isabel-Clara Simó reivindica "els oblidats de la història"

L'escriptora valenciana Isabel-Clara Simó s'estrena al segell Amsterdam amb Els invisibles. Una història plena de simbolismes sobre un poble imaginari habitat per veïns condemnats a l'ostracisme.

Salvador Almenar
2 min
Dimarts Isabel-Clara Simó va presentar Els invisibles a València.

VALÈNCIA.De la mà de la seva nova editorial i amb la seva última novel·la sota el braç, Isabel-Clara Simó va presentar dimarts a València Els invisibles (Amsterdam). Gairebé cinc anys ha trigat a escriure aquesta obra, que és un cant a favor dels "oblidats de la història". En la seva nova novel·la, Simó reivindica el valor de les persones que com que no formen part de "l'elit" no es tenen en compte i les seves històries, per reeixides que siguin, mai transcendeixen.

Per articular aquest al·legat a favor de la majoria silenciosa, Isabel-Clara Simó recrea el poble imaginari de Volterà i les vides dels seus notoris veïns, els quals, malgrat unes fantàstiques condicions professionals, passen inadvertits. "És un lloc imaginari on sembla que un mal fat amaga tots els seus habitants sota una capa d'oblit", va explicar l'autora. Aquesta condició és la que han d'acceptar totes les persones que, per diferents motius, acaben recloses en aquest petit poble dividit per una carretera, que es converteix en una autèntica frontera per als seus habitants.

Tot i viure sota l'ostracisme, l'heterogènia col·lecció de personatges que apareixen en la novel·la "troben el seu lloc" a Volterà. Les històries dels veïns amaguen l'èxit i la tragèdia, gairebé a parts iguals. És el cas del pintor Ernest Sagristà, exiliat en aquest petit indret mentre anhela que se li reconegui el seu talent pictòric; el de Josep Morgades, un líder polític arraconat pel seu partit, i el de la xef Candelària, que arriba a aquest petit poble després de deixar enrere la cuina parisenca.

El llibre arrenca i acaba amb la història de la desaparició de la petita Victòria i les tasques per trobar-la. Entremig, Simó ho aprofita per presentar els personatges que formen aquesta història coral. Cadascun dels veïns "invisibles" de Volterà permet a l'escriptora valenciana tractar diversos temes d'actualitat. Segons la mateixa Isabel-Clara Simó, la intenció del llibre és convidar el lector a reconèixer "els seus propis invisibles". Ella ja en té identificats uns quants: "El llibre podria ser un cant a les dones invisibles, als pobles sense estat, als treballadors o a qualsevol anònim del món" que no pertany a la "petita elit que ho maneja tot".

Simó es va mostrar satisfeta per la publicació de la seva nova novel·la, però també pel seu nou vincle editorial amb Amsterdam Llibres. en preguntar-li per les raons d'aquest canvi -ella ha publicat majoritàriament amb Columna i Edicions 62-, l'autora va explicar que ha volgut demostrar-se a ella mateixa que és lliure i que "ningú té l'exclusivitat" de la seva obra.

stats