Cinema
Cultura 14/02/2011

Isabel Coixet presenta a Berlín el seu documental sobre Garzón

La pel·lícula respon, segons la directora, a un impuls no premeditat fruit de la indignació. 'Escuchando al juez Garzón' no es veurà en sales de cinema, però si per internet.

Xavi Serra
2 min
Baltasar Garzón respon a les preguntes de Manuel Rivas, i Isabel Coixet filma una conversa que té com a objectiu defensar el jutge.

Berlín"Una injustícia en un lloc és una injustícia en qualsevol altre indret". Amb aquesta cita de Samuel Johnston comença el documental d'Isabel Coixet Escuchando al juez Garzón, una entrevista d'hora i mitja filmada en un sol dia que la directora catalana ha presentat avui en la secció Berlinale Special del festival de Berlín. El mateix director del festival, Dieter Kosslick, ha introduït la sessió explicant que van decidir incloure la pel·lícula en la programació gairebé abans de veure-la, fascinats per la figura de Garzón, a qui defineix com "un bon home i un bon jutge, dues coses aparentment molt complicades de ser a Espanya".

Isabel Coixet ha explicat durant una xerrada posterior a la projecció que no té cap vocació política i que el documental tan sols respon a un "impuls, fruit de la indignació i la necessitat de fer que la gent escolti les paraules de Garzón". La directora ha explicat que va trigar molt a convèncer el jutge que es deixés entrevistar i que, finalment, va tenir un sol dia per enregistrar una conversa de sis hores conduÏda per l'escriptor Manuel Rivas, "una persona molt calmada, el contrari que jo", diu Coixet.

El documental se centra, sobretot, en les tres causes contra Garzón que han provocat la seva suspensió com a jutge. "És el que importa més a la gent ara mateix", afirma la directora. "Les acusacions són molt estúpides però, repetides constantment, poden arribar a tenir efecte en la percepció de la gent; cal lluitar contra això", conclou.

Escuchando al juez Garzón no es distribuirà en sales cinemes, però si es podrà veure a través del portal d'internet Filmin. Coixet, però, ha confessat que el seu desig és que el documental es vegi per televisió, però que fins ara cap canal de televisió espanyol s'ha interessat per ell. Sí, en canvi, algunes televisions estrangeres.

stats