Cultura 13/10/2016

Adéu a "un geni de la vida": Itàlia commoguda per la mort de Dario Fo

El món de la política i la cultura, de Roberto Saviano a Erri de Luca, lamenta la mort de l'artista, tot i que no els polítics a qui el joglar havia criticat

Efe
1 min
Adéu a "un geni de la vida": Itàlia commoguda per la mort de Dario Fo

RomaLa mort de Dario Fo, actor, dramaturg i premi Nobel el 1997, ha desencadenat un gran nombre d'elogis per part de polítics i de personatges del món de la cultura italiana. S'han emès comunicats i s'ha interromput la sessió al Senat per fer un minut de silenci.

"Itàlia perd un dels grans protagonistes del teatre, de la cultura i de la vida civil", ha afirmat el president del govern italià, Matteo Renzi. Ha expressat el seu dol a la família i ha escrit que "la seva sàtira, la investigació, la feina en els escenaris i la polièdrica activitat artística són el llegat d'un gran italià". La sàtira crítica tan característica de Fo, però, ha fet que no tots els polítics hagin elogiat la seva trajectòria. El diputat de Forza Italia, Renato Brunetta, ha dit que mai li havia agradat, i el líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini, ha recordat que Fo els considerava "racistes i ignorants", però ha assegurat que és "aigua passada" i ha demanat una "doble oració" per l'artista, que sempre s'havia considerat ateu.

El líder del Movimient 5 Estrelles, Beppe Grillo, ha escrit al seu blog d'internet: "Estaràs sempre amb nosaltres, Dario", i l'escriptor Roberto Saviano ha dit que "el dolor que sento ara no té mesura, així com el reconeixement a un verdader geni, no només en el teatre i en la literatura, sinó en la vida".

L'escriptor i periodista Erri de Luca ha escrit: "Avui ha mort el premi Nobel més alegre de tots els temps. En lloc d'una llàgrima se li deu un somriure".

stats