Arqueologia
Cultura 02/08/2012

Troben les tombes del segle XIII dels barons de Centelles

Els sepulcres eren a la capella romànica de Santa Maria, dins les muralles del castell de Sant Martí

2 min

Sant Martí de Centelles"Les tombes del segle XIII dels barons de Centelles, un dels llinatges més potents de la Catalunya Medieval", segons ha explicat el tècnic de Cultura i Patrimoni del consistori, Jaume Oliver, s'han localitzat a la capella del castell de Sant Martí que ha restaurat l'Ajuntament. La capella és un edifici del segle XIII, de "transició entre el romànic i el gòtic, que estava ben conservat, però presentava patologies arquitectòniques, sobretot a la volta", ha assegurat Oliver.

Dins les tombes s'han trobat uns calaixos on hi havien col·locat els ossos dels difunts. Pel tècnic de Patrimoni es tracta d'una troballa important, perquè "malgrat que molts castells tenen capelles amb llocs d'enterrament, la majoria no s'han conservat". En el cas de Centelles s'ha pogut conservar la capella sencera, perquè no va ser abandonada, sinó que va funcionar durant segles com a capella rural.

Els barons de Centelles tenien un extens comtat de 85 quilòmetres que incloïa els actuals termes de Balanyà, Sant Martí de Centelles, Centelles i Sant Quirze de Safaja. Els Centelles eren majordoms de la casa reial i caps de l'exèrcit: van acompanyar el rei Pere I de Catalunya-Aragó en la batalla de Las Navas de Tolosa (1212). A banda, també es conserven els testaments del Centelles. Aquests documents especifiquen que morin on morin els barons, "els ossos dels Centelles hauran de ser portats a la capella del castell de Sant Martí, on reposen els avantpassats de la família". El testament també detalla que els ossos han de ser transportats sense la pell i acompanyats d'una comitiva de dones plorant.

La restauració del castell ha d'acabar el 2014. El projecte del consistori és dividir el castell en dues parts. Una farà de magatzem i serà restringida al públic. La capella i bona part de la muralla, en canvi, s'obriran al públic. La sala de la parròquia serà un centre d'interpretació.

stats