Música
Cultura 02/03/2022

Javier Gurruchaga: “Dissabte m’acarnissaré amb Putin”

L'artista basc presenta l’espectacle ‘Historias extraordinarias’ al Barnasants

2 min
Javier Gurruchaga i la mítica Orquesta Mondragón estrenen al Barnasants Historias extraordinarias, un nou espectacle que homenatja a l’escriptor Edgar Allan Poe.

Barcelona“Dissabte m’acarnissaré amb Putin”, diu Javier Gurruchaga. Ho farà incorporant un bocí d’actualitat a l’espectacle Historias extraordinarias que presenta amb l’Orquesta Mondragón al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, dins de la programació del Barnasants. “Com pot ser que el disbarat que ha organitzat Putin surti d’un país amb un tresor cultural com el que té Rússia?”, es pregunta l’artista basc a la cafeteria de la Llibreria Laie de Barcelona. Pregunta retòrica, perquè la història s’entossudeix en demostrar que la guerra sempre passa per damunt de la cultura.

Tot i un present tan funest, Gurruchaga, que es defineix com a “actor, cantant, mag, xarlatà i animador”, no s’està de defensar l’humor, concretament “l’humor negre”, que és un dels eixos d’un espectacle fill del “rock’n’roll, el cabaret, Fellini, Rocky horror show...”; és a dir, un espectacle amb els trets que han caracteritzat l’Orquesta Mondragón des del 1976 i que recorre les pàgines més populars del diari artístic de Gurruchaga. Cantarà cançons com Garras humanas, Ponte la peluca i Bon voyage, però amb una posada en escena pensada per a teatres i amb un fil conceptual inspirat en la literatura d’Edgar Allan Poe (1809-1949) i amb un títol, Historias extraordinarias, manllevat del que va fer servir Charles Baudelaire per a la traducció dels Contes grotescs i arabescs de l’autor de Baltimore. De fet, un element fonamental de l’attrezzo de Gurruchaga és un corb anomenat Nevermore, com el del poema de Poe que va “inspirar el disc The raven de Lou Reed”. Escènicament, també connecta amb les adaptacions cinematogràfiques dirigides per Roger Corman i protagonitzades per Vincent Price. “Però jo estic una mica més gras que Vincent Price, i això em fot una mica”, fa broma.

La màscara del terror pandèmic

Historias extraordinarias és un espectacle que té molt a veure amb aquests temps de pandèmia”, explica Gurruchaga. La idea l'ha anat covant “llegint i rellegint” llibres de Poe, que “té contes com La màscara de la mort vermella i El rei Pesta” amarats de terror epidèmic. A més de l’autor d’El dimoni de la perversitat, l’artista basc també s’ha endinsat en la literatura russa. “Mai havia llegit tants russos!”, exclama després de lloar Gogol –“que era ucraïnès”–, Dostoievski, Tolstoi i Txékhov i de fer notar que Raskólnikov, el protagonista de Crim i càstig, té “molt a veure amb Poe”.

L’actuació de Gurruchaga al Barnasants s’havia de fer el 5 de febrer, però l’artista va contraure el covid i va haver de posposar-se un mes. “El vaig enxampar i va ser com un refredat de quatre dies, amb tot de mocs transparents. Semblava una pel·lícula de Doris Day”, recorda divertit i agraït que les tres dosis de vacunació frenessin l’evolució cap a una malaltia greu.

stats