ART
Cultura 27/07/2012

El MNAC compra el dibuix preparatori del 'La catedral dels pobres', de Joaquim Mir

El museu compra el dibuix en carbonet i mina blanca sobre paper, realitzat el 1898, a una galeria de Barcelona per 40.000 euros

Ara
1 min
Esbós de 'La caterdal dels pobres' de Joaquim Mir / MNAC

BarcelonaEl MNAC incorpora a la seva col·lecció un dibuix en carbonet i mina blanca que Joaquim Mir (1873-1940) va fer el 1898, quan es trobava immers en l'execució de la pintura 'La catedral dels pobres'. El museu ha comprat aquest dibuix a una galeria de Barcelona per 40.000 euros.

Segons un comunicat del museu, l'obra "és una peça d'una gran rellevància històrica i qualitat artística, atès que no es tracta d'un estudi parcial o una nota, sinó que té un tractament figuratiu molt acabat i està considerada com un dels millors dibuixos realitzats per l'artista". L'obra complementa i ajuda a entendre el procés de creació de l'emblemàtica pintura 'La catedral dels pobres', que pertany a la col·lecció Carmen Thyssen i que actualment s'exposa a les sales de la col·lecció permanent del MNAC. Les dues obres es podran contemplar juntes.

Al dibuix de Mir hi ha representats alguns elements que prefiguren l'eclosió de la modernitat artística catalana. S'hi reconeix la sensibilitat de la segona generació modernista, aquella que va donar origen a l'aparició de la Colla del Safrà, de la qual van formar part artistes com ara Ricard Canals, Isidre Nonell o el mateix Joaquim Mir.

stats