Cultura 30/09/2014

Qui sobreviurà a 'Joc de trons'? Un matemàtic prediu quins personatges sortiran als propers llibres

L'autor de la saga de literatura fantàstica G. R. R. Martin encara no ha acabat el sisè volum i també n'ha de publicar un setè

Ara
2 min
TRES NOVETATS DE COP Canal+ estrena nous episodis de Juego de tronos (01), Veep (02) i Silicon Valley (03).

BarcelonaUn professor de matemàtiques de la Universitat de Canterbury a Nova Zelanda, Richard Vale, ha fet un estudi estadístic per predir el futur de la trama d'un dels últims èxits els darrers anys en la literatura fantàstica, la sèrie de novel·les 'Cançó de gel i de foc', de G. R. R. Martin. Calcula quins personatges poden sortir-hi i quins no, una tasca complicada tenint en compte la poca compassió de l'escriptor amb els seus protagonistes. Calcula, per exemple, que hi ha un 60% de probabilitats que Jon Snow, el fill bastard d'Eddard Stark, surti al sisè volum de la saga.

La saga 'Cançó de gel i de foc' de G. R. R. Martin, més coneguda pel nom del primer llibre, 'Joc de trons', és un fenomen internacional. La sèrie de televisió que se n'ha fet l'ha catapultada a la fama internacional i ha impulsat encara més el ressò de les novel·les. Amb tot, Martin manté la intriga sobre la trama: de moment ha publicat cinc llibres de la sèrie -que n'ha de tenir set- i tot just treballa en el sisè. No és conegut per ser especialment ràpid.

A desenes de milers de fans de tot el món no els queda més remei que rosegar-se les ungles esperant saber què passarà al sisè volum del llibre. Només poden esperar, especular en fòrums d'internet... o llegir l'estudi de Richard Vale. L'autor es basa en l'estructura dels llibres de Martin, en què cada capítol s'explica des del punt de vista d'un dels personatges principals de la saga.

Fins ara Martin ha fet servir 24 personatges de narradors dels diferents capítols. Vale ha estudiat la distribució dels narradors en cada llibre per idear un model estadístic i, a partir d'aquí, fer una predicció sobre quin és el més probable que se segueixi al sisè i al setè llibres, encara que explica que revisarà el model i afinarà la predicció del setè volum quan es publiqui la propera novel·la.

Sense entrar en detalls sobre què ha passat en els llibres de la sèrie -per no espatllar-la als qui encara no hagin acabat els cinc volums publicats fins ara- es pot dir que Vale preveu, per exemple, que hi ha un 60% que un dels personatges principals, Jon Snow, surti al sisè llibre, més o menys les mateixes que hi tinguin capítols els seus germanastres Bran i Arya. Segons el model, Cersey, Brienne i Jaime són els personatges que, més probablement, sortiran al sisè llibre.

Cal tenir en compte que el model no entra en el contingut del llibre, no canvia encara que un personatge sigui mort o no, per exemple, encara que això, en una novel·la de literatura fantàstica, no té perquè voler dir que no hagi de tornar a sortir. També cal tenir en compte que Martin és conegut per ser especialment sanguinari amb els seus personatges protagonistes, que mata sense contemplacions.

stats