Homenatge literari
Cultura 17/02/2011

Barcelona recorda José Saramago

Aquesta tarda, a les 19 h, la Biblioteca Jaume Fuster acollirà un acte de record a l'escriptor José Saramago (Azinhaga, 1922 – Lanzarote, 2010), que coincideix amb la presentació de 'L'últim quadern' (Edicions 62/Alfaguara), recull dels textos que va escriure per al seu blog

Redacció
1 min
Una de les últimes fotografies de José Saramago

BARCELONAEl Saramago de L'últim quadern és el dels últims mesos: el que encara va ser capaç d'enllestir Caín (Edicions 62/Alfaguara) però que va deixar a mitges Alabardas, alabardas, espingardas, espingardas al mateix temps que seguia escrivint o dictant els textos per al seu blog personal. Aquesta tarda, la paraula de Saramago tornarà a reviure a la Biblioteca Jaume Fuster: disset personalitats del món de la cultura –entre les quals hi ha Carme Riera, Xavier Pàmies, Anna Sallés, Marina Rossell, Imma Monsó i Rosa Regàs– llegiran una selecció de textos de l'últim llibre feta per Josep Maria Castellet. En paraules de Pilar del Río, que en comptes de vídua prefereix ser anomenada com "la nòvia" de Saramago, tots els convidats eren "gent propera" i "amics" de l'escriptor.

La veu de Saramago ressonarà també de la mà d'alguns dels molts lectors que s'han ofert com a voluntaris per llegir un fragment de L'últim quadern, volum prologat per Umberto Eco i Pilar del Río i que recull entrades dedicades a personatges tan diversos com Barack Obama, Silvio Berlusconi, Mahmud Darwish, Henning Mankell i Mario Benedetti. "Per a Saramago, ser escriptor i ser ciutadà no eren coses diferents", ha recordat del Río durant la presentació a la premsa de l'acte d'aquesta tarda, que acabarà amb un petit concert de Paco Ibáñez, en què cantarà, entre d'altres, Grandola vila morena, una de les cançons que més van sonar durant la Revolució dels Clavells portuguesa, que va tenir lloc el 25 d'abril del 1974. Tal com ha recordat del Río, "símbol del valor col·lectiu i individual dels ciutadans".

stats