Música
Cultura 21/10/2011

Leonard Cohen: "La poesia prové d'un lloc que ningú no controla"

El músic i poeta de setanta-set anys recollit el premi Príncep d'Astúries de les Lletres amb un discurs espontani i emotiu, en què ha agraït al "sòl i la terra" de Frederico Garcia Lorca i del seu mentor de guitarra

Efe
2 min
Leonard Cohen a la cerimònia d'entrega dels premis Prínceps d'Astúries

OviedoEl poeta i cantant canadenc Leonard Cohen ha rebut aquesta tarda el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2011 i ha desvetllat que va aprendre a tocar la guitarra a Montreal amb un jove espanyol, del qual encara ara desconeix la procedència.

"Tot el que trobin favorable de la meva música i la meva poesia ve d'allà", ha afegit Cohen en la 31a edició dels premis. El cantant, de 77 anys, ha afirmat que mai havia explicat públicament que "els sis acords" d'una guitarra flamenca que tant el van fascinar els va aprendre d'un espanyol a principis dels anys setanta. Cohen hi va coincidir en unes pistes de tenis properes a casa seva i va demanar-li que li fes classes particulars. El jove moriria després d'unes quantes lliçons; Cohen va trucar a la pensió on s'allotjava i van comunicar-li que s'havia suïcidat.

En el seu discurs espontani i improvisat per agrair el guardó, Cohen ha dit que no està acostumat a parlar sense el recolzament de l'orquestra i que se sent "un home vell" que encara deu agraïments. El cantant també ha recordat la importància del poeta Frederico García Lorca en la seva trajectòria artística: gràcies als versos del poeta granadí, Cohen va trobar la seva"veu".

"L'ambigüetat de la poesia prové d'un lloc que ningú controla, que ningú conquista; si sabés d'on ve (la inspiració) faria més (poemes) i amb més freqüència", ha explicat Cohen. Part de l'agraïment l'ha dedicat a la guitarra que va adquirir fa més de quaranta anys a Espanya, lleugera "plena d'heli" i amb "fragància de fusta viva". El poeta també ha agraït "al sòl i la terra" del poble que "li ha donat tant" per Lorca i pel seu mestre de guitarra de Montreal.

El príncep d'Astúries ha glosat el cantant per "la força de qui escriu i canta per al cor" i d'una persona que ha sabut resoldre els seus dubtes amb les paraules de Lorca i Machado. També ha elogiat la constància, el talent i la sinceritat amb què Leonard Cohen s'esforça per aconseguir que la poesia i la música es converteixin "en un lloc de trobada i entesa".

stats