Cultura 14/01/2016

Quins són els llibres més prestats a les biblioteques durant el 2015?

'Victus', de Sánchez Piñol, i 'Wonder', de R.J. Palacio: dos fenòmens literaris que lideren els rànquings des de fa tres anys

Núria Tarragó
3 min
Usuaris de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu de Barcelona.

Barcelona- 'Victus. Barcelona 1714', d'Albert Sánchez Piñol ha tornat a ser, per tercer any consecutiu, el llibre més prestat a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona durant el 2015. Des de la seva publicació, la novel·la de Sánchez Piñol ha batut tots els rècords i ara, que n'ha publicat la seva seqüela, 'Vae Victus, la primera obra encara segueix al capdamunt dels rànquings d'èxits editorials. Les següents posicions de la llista de novel·la per a adults les ocupen:

- 'Misión Olvido', de María Dueñas

- 'Desig de xocolata', de Care Santos.

- 'Ofrenda a la tormenta', de Dolores Redondo

- 'El Guardián invisible', de Dolores Redondo

- 'Legado en los huesos', de Dolores Redondo

- 'L'estiu que comença', de Sílvia Soler

- 'Dispara, yo ya estoy muerto', de Julia Navarro

- 'El Tiempo entre costuras', de María Dueñas

- 'El Juego de Ripper', d'Isabel Allende.

- Pel que fa a literatura juvenil, el fenomen 'Wonder', ocupa la primera posició i la seva seqüela 'El 'Capítol del Julian', que explica una nova visió de la mateixa història de l'Auggie Pullman, es col·loca en el número 9. Enguany, R.J. Palacio ha publicat 'Plutó', que enfoca la vida de l'Auggie des d'un nou punt de vista per parlar dels valors de l'amistat, però aquest no és l'últim llibre de la saga, ja que l'autora ja ha dit que n'escriurà un altre. Segueixen la llista de novel·les per a joves:

- 'Lleial', de Veronica Roth

- '¿Buenos días, princesa!, de Blue Jeans

- 'El Teorema Katherin', de John Green

- 'No està escrit a les estrelles', de John Green

- 'Bajo la misma estrella', de John Green

- 'Els Jocs de la fam', de Suzanne Collins

- 'Quantic love', de Sonia Fernández-Vidal

- 'El Capítol del Julian', de R.J. Palacio

- 'No sonrías que me enamoro', de Blue Jeans

A la secció de contes infantils, l'obra més prestada en la franja d'edat de nens i nenes de 0 a 5 anys ha estat 'La Berta aprèn a nedar', de Liane Schneider; de 6 a 9 anys, 'El secret de les fades del llac', de Tea Stilton; i de 10 a 12 anys, 'Quina calda!', de Jeff Kinney.

Pel que fa als còmics, segueixen manant els autors japonesos: en la categoria d'adults destaquen 'Death Note', de Tsugumi Ohba; '20th Century Boys', de Naoki Urasawa; i 'I am a hero', de Kengo Hanazawa. I en còmics infantils, el 'top 3' l'ocupen la versió en català de 'Naruto', de Masashi Kishimoto i 'Bola de drac' i 'Dr. Slump', ambdues obres d'Akira Toriyama.

En novel·la estrangera, hi trobem majoritàriament obres en anglès, i també algunes en francès. Les principals són 'Something to tell you', de Hanif Kureishi; 'The children act', de Ian McEwan; i 'The Curious incident of the dog in the night-time', de Mark Haddon. La llengua anglesa també és protagonista en la secció de no ficció, ja que la gairebé tots els llibres que ocupen la llista són manuals d'aprenentatge d'aquesta llengua, tot i que també n'hi ha de català i francès. L'únic llibre diferencial d'aquesta categoria és el que ocupa la segona posició, el 'Guiness world records'.

A la categoria de poesia, les obres més prestades han estat 'Antología de la poesía española','Des d'on tornar a estimar', de Joan Margarit, i 'Nova antologia de poesia catalana'.

En l'àmbit audiovisual, la pel·lícula 'Ocho apellidos vascos' desbanca de la primera posició de la llista la popular sèrie de televisió 'Juego de Tronos', que ocupa el segon, tercer i quart lloc amb les tres temporades completes. En la categoria infantil, les sèries més prestades han estat 'Juan y Tolola', 'La oveja Shaun' i 'Peppa Pig'.

Podeu consultar la llista completa de les diferents categories en aquest enllaç.

stats