Cultura 22/01/2014

Es descobreix una comèdia inèdita de Lope de Vega

Un investigador localitza 'Mujeres y criados' a la Biblioteca Nacional, una comèdia escrita entre el 1613 i el 1614 que es donava per perduda

Efe
2 min

MadridAlejandro García Reidy, investigador del grup Prolope de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la Universitat de Syracuse (EUA), ha descobert a la Biblioteca Nacional d'Espanya una còpia manuscrita d'una obra inèdita de Lope de Vega, 'Mujeres y criados', que els catàlegs literaris donaven per perduda. L'obra es publicarà a l'editorial Gredos.

La presentació oficial es farà en els pròxims mesos a la Biblioteca Nacional i a la tardor, quatre segles després de la seva creació, tornarà als escenaris representada per la Fundació Segle d'Or.

El manuscrit localitzat, una còpia del segle XVII, no s'havia relacionat fins ara amb aquesta obra de Lope de Vega, un dels dramaturgs més importants del Segle d'Or i de l'escena europea del XVII, amb una rellevància fonamental en el desenvolupament del teatre modern, que va deixar escrita una abundant obra dramàtica que ell va xifrar en 1.500 comèdies, de les quals se'n conserven actualment més de 300. L'existència del manuscrit ara descobert la certifica el fet que el dramaturg la va incloure en la llista de comèdies autèntiques seves, que va incorporar a l'edició de 1618 d''El peregrino en su patria'.

Per a García Reidy, l'anàlisi mètrica "s'ajusta perfectament" als usos del dramaturg entorn dels anys 1613 i 1614 i el copista que va transcriure aquest manuscrit el 1631 "s'ha identificat, sens dubte", amb Pedro de Valdés, un autor de comèdies, el que avui seria un director de companyia de teatre, qui se sap que va estrenar les obres de Lope per documents de l'època.

'Mujeres y criados', escrita entre el 1613 i el 1614, és una peça d'embolics vivaç i amb els millors trets d'un Lope de Vega madur, quan el seu èxit com a dramaturg estava en el seu màxim esplendor i dominava la pràctica escènica de l'Espanya del segle XVII.

L'obra pertany al gènere de la comèdia urbana que va practicar l'escriptor, i coincideix també amb la seva manera habitual d'escriptura, que subverteix certs temes, com les jerarquies socials o l'honor, i el paper predominant que concedeix a les dones en la trama.

La còpia de la comèdia es conserva actualment, amb la signatura MSS/16915, a la BNE, on va entrar el 1886 com a part de la compra de la biblioteca d'Osuna.

stats