Cultura 16/06/2016

Una manifestació dels vaguistes obliga a cancel·lar la inauguració del Macba

A més del museu d'art contemporani, la Fundació Joan Miró, Fundació Antoni Tàpies, el Museu del Disseny, l'Arxiu Històric de Barcelona, el Monestir de Pedralbes, el Museu de Cultures del Món, el Museu Etnològic, el Museu de la Música i el Palau de la Virreina tanquen per la vaga

Antoni Ribas
2 min
Els vaguistes s'han concentra a les portes del Macba / ARA

BarcelonaTarda de fúria a les portes del Macba. Després d'una jornada de vaga dels treballadors de Ciut'art, l'empresa adjudicatària dels serveis d'atenció al públic del museu, prop d'un centenar de manifestants convocats pel sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) i han acabat provocant la cancel·lació de la inauguració de la nova exposició de la col·lecció permanent del museu. Tot i haver tancat les portes per la vaga, el Macba tenia previst celebrar la inauguració perquè tenia coberts el serveis necessaris.

Els manifestants s'han instal·lat a les portes del museu i amb pancartes amb el lema "Ciut'art explotació" i han rebut alguns visitants del museu amb crits de "Vergonya!"" i "Aquí s'explota!". També han fet explotar petards i han increpat la comissionada de Cultura de l'Ajuntament, Berta Sureda, i al director del Macba, que es trobaven a la terrassa de la primera planta del Macba.

A més, del Macba, aquest dijous han tancat les portes la Fundació Joan Miró, Fundació Antoni Tàpies, el Museu del Disseny, l'Arxiu Històric de Barcelona, el Monestir de Pedralbes, el Museu de Cultures del Món, el Museu Etnològic, el Museu de la Música i el Palau de la Virreina.

Representants del SUT reclamen que els treballadors subcontractats passin a formar part de la plantilla dels museus, que tinguin contractes fixes uns sous mínims de 1.500 euros. Segons l'octaveta que repartien critiquen que "no se'ns permet gaudir de les vacances que ens corresponen", "l'encadenament fraudulent de contractes", "les reduccions de jornada" i "la persecució de l'activitat sindical".

A més, el SUT assegura que el codi de bones pràctiques del sector en què treballa l'Ajuntament de Barcelona només serveix per "rentar la cara" a la subcontractacions i que se segueixin produint. Com havia fet públic fa pocs dies, el SUT vol fer realitat la consigna "Fora ETT i subcontractes, tots fixos de l'empresa principal", és a dir, acabar amb la subcontractació. Una finalitat que, segons el sindicat, "no s'aconseguirà" si abans els treballadors "no s'organitzen per plantar cara als abusos quotidians".

La d'aquest dijous és la primera de les tres jornades de vaga convocades. Les aturades es repetiran el 23 de juny i el 2 de juliol i els treballadors ja han comunicat a l'empresa que les aturades es podrien convertir en una vaga indefinida. El SUT considera que la vaga indefinida és "l'única manera" d'aconseguir que les principals empreses que treballen per als museus i l'Ajuntament "baixin del burro".

stats